Permis de conducere

Veşti bune pentru tinerii din Republica Moldova: Ar putea obține permisul de conducere la 16 ani

Corina Bezer

Ministrul Tehnologiilor Informațional, Vasile Botnari, a declarat luni, în cadrul unei conferințe de presă, că tinerii din R. Moldova ar putea obține un permis de conducere provizoriu la vârsta de 16 și jumătate, pentru ca mai apoi să poată primi la 18 ani un permis de conducere cu toate drepturile depline.

„Conducerea auto asistată, care trebuie să fie minim 120 de ore, va fi realizată în baza unui permis de conducere provizoriu. Iar la împlinirea vârstei de 18 ani, acesta va putea susține examenul și primi permisul de conducere cu toate drepturile depline”, afirmă Botnari.

El a mai spus că există și anumite condiții pe tineri de sub 18 ani care vor primi aceste permise provizorii.

„Vom merge la ajustarea numărului de ore obligatorii teoretice în cadrul școlilor auto, la media nivelului european, de 30 de ore. Astăzi la noi sunt 144 de ore. Totuși, vom menține numărul de ore practice – 40 la număr. De asemenea, limita de vârstă pentru obținerea permisului de conducere se va mișcora de la 18 la numai 16 ani și jumătate. Minorii vor putea șofa doar cu o persoană care să asiste conducerea. Această persoană trebuie să aibă minim 25 ani și cu 5 ani experiență. Viteza maximă admisă va fi de 70 km/h, iar prezența pasagerilor, în afară de persoană care asistă, este interzisă”, subliniază ministrul.

El a precizat că, în cazul în care, tinerii șoferi care dețin un permis de conducere pentru începători vor acumula 8 puncte de penalizare, acestora le va fi retras carnetul.

„Măsurile pe care le propunem vizează procesul de instruire și examinare a conducătorilor auto. Programul de instruire în cadrul unei școli auto trebuie să fie compact și orientat exact spre obiectivele necesare conducătorilor auto”, a anunțat Ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Vasile Botnari, în cadrul unei conferințe de presă.

Noile măsuri au ca scop prevenirea și combaterea corupției din sistem, dar și transparentizare obținerii permisului auto. În ceea ce privește examinarea, Botnari a spus că procesul de examinare practică a viitorilor șoferi să fie transmis în regim online, pentru mai multă transparență. 

„Procesul de examinare implică factorul uman ceea ce duce la nivelul ridicat de corupție. Astfel, ne propunem crearea unui sau mai multor poligoane auto automatizate care va permite excluderea completă a factorului uman și va permite evaluarea obiectivă a candidaților. Am lansat deja discuții cu reprenzentații din Coreea de Sud, care au creat în anul 2000 poligoane automatizate. Astfel de poligoane sunt implementate în mai multe țări”, a subliniat ministrul.