peisaje

Vezi aici care este cea mai frumoasă ȚARĂ din lume! (II)

Corina Bezer

Pentru fiecare om, cele mai frumoase lucruri sunt cele ale lui. Orice moldovean care se respectă ar trebui să meargă să vadă unde s-a născut Ștefan cel Mare și unde își doarme somnul de veci.

În județul Bacău, la câțiva kilometri de orașul Onești se află Borzeștiul. Pe acolo trece râul Trotuș. Lunca Trotuşului, pămât mănos, la fel ca şi cea a Caşinului, aparţineau Voievodului Bogdan al- II-lea.
Fiul său, Ştefan cel Mare şi Sfânt, se naşte la Borzeşti şi ridică aici o biserică pentru a consemna acest fapt. Poziţionată pe partea dreaptă a râului Trotuş, la 4 km de Municipiul Oneşti şi în apropierea şoselei Oneşti – Adjud, ea străjuieşte împrejurimile, fiind ridicată pe o înălţime „tăpşanul Borzeştilor”.

Biserica din Borzesti

Pe 2 iulie s-au împlinit 512 ani de la moartea domnului Moldovei, Ştefan cel Mare (1457-1504), personalitate marcantă a Evului Mediu românesc. La 20 iunie 1992, a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română: Dreptcredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt. Prima şi cea mai importantă ctitorie religioasă a domnitorului Ştefan cel Mare, mânăstirea Putna, a fost începută la 10 iulie 1466, la un an după cucerirea cetăţii Chilia (1465), pe locul unei bisericuţe de lemn. Concepută ca necropolă domnească, mânăstirea a fost terminată în anul 1469. La 3 septembrie 1470, biserica a fost sfinţită, primind hramul ”Adormirea Maicii Domnului”. Această ctitorie este considerată de specialişti ca fiind un prototip al stilului moldovenesc în arhitectura bisericească, caracterizat prin influenţe bizantine şi gotice. Mânăstirea adăposteşte mormântul lui Ştefan cel Mare, precum şi mormintele a două dintre soţiile voievodului şi a doi dintre fiii săi.

Iașiule, Iașiule, mândră cetate….

Dacă ajungi la Iași împreună cu program CUNOAȘTE-ȚI ȚARA, ai mari șansă să te întâmpine chiar primarul Iașiului în persoană. Mihai Chirica, tânărul și energicul edil, este unul dintre oamenii care iubesc Republica Moldova și oricând e gata să aștepte și să primească cum se cuvine delegații de peste Prut. Primirea grupurilor se face în Sala Mare a primăriei, unde în primul război mondial funcționa Guvernul României. Toată clădirea Primăriei, Palatul Roznovanu, este încărcată de istorie. Clădirea a jucat un rol deosebit pe scena istoriei mai ales în Primul Război Mondial, între 1916 – 1918, când a găzduit sediile ministerelor conducerii politice refugiate de la București. În încăperea în care se află acum Cabinetul Primarului, își avea biroul M.S. Regele Ferdinand I, iar în actuala Sala Mare s-a întrunit în 1918, Consiliul de Război al României.

Ia;i

De anul acesta, după ce a trecut printr-un proces îndelungat de restaurare, Palatul Culturii din Iaşi s-a redeschis oficial pentru public. Palatul din centrul Iasului, conceput in spiritul palatelor comunale din Europa de Vest, este cea mai spectaculoasa realizare a stilului neogotic din Romania. Marcand remarcabil arhitectura vechii capitale a Moldovei, Palatul s-a impus ca o adevarata efigie inca de la aparitia ei in peisajul urbei, pe locul vechiului Palat Domnesc. In acest moment, Palatul Culturii gazduieste patru mari muzee: Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Arta si Muzeul Stiintei si Tehnicii „Stefan Procopiu”, precum si Centrul de Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural Iasi. Intrarea costă 200 de lei MD dar pentru participanții în proiectul Cunoaște-ți Țara, ea este gratuită.

Iasi

Și pentru a continua ciclul de CEA MAI… aflați că cea mai frumoasă bibliotecă din lume se află la Iaşi. Biblioteca Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” a strâns cele mai multe voturi din partea vizitatorilor virtuali care au considerat că este mult mai spectaculoasă decât biblioteci celebre din Irlanda, Franţa, Brazilia ori Statele Unite. Nimic nu se compară cu mirosul de cărţi şi praf din marile biblioteci care adăpostesc sute de mii de rânduri pline de învăţăminte ori de poveşti captivante. Iar dacă arhitectura clădirilor spune şi ea o poveste, atunci biblioteca poate fi asemuită unui templu al cunoaşterii. Biblioteca şi Aula Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” întregesec valoarea simbolica şi arhitecturală a Palatului Universitar din Copou.

Biblioteca

Piatra de temelie a fost pusă în 1892 sub atenta îndrumare a chimistului Petru Poni. 5 ani mai târziu, Palatul a fost inaugurat în prezenţa Regelui Carol I. Atât Biblioteca cât și Aula pot fi vizitate gratuit în cadrul programului CUNOAȘTE-ȚI ȚARA. Întreg Iașiul de altfel se poate vedea se poate vizita gratuit, cu două nopți de cazare și o masă pe zi oferite de organizatori, în tururile campaniei CUNOAȘTE-ȚI ȚARA pentru grupuri de minim 20 de basarabeni, în lunile august-octombrie.

Altfel, la Iași se mai poate descoperi frumusețea teatrului Vasile Alecsandri, extraordinara grădină botanică, Muzeul Unirii (la Iași s-au făcut toate cele trei Uniri) sau bojdeuca de unde vin poveștile lui Ion Creangă. Cei care decid, pot vedea alături de Iași și Cetatea Neamțului și toate obiectivele din jur sau Putna lui Ștefan cel Mare. Transportul doar pentru Iași costă extreme de puțin: 199 lei moldovenești, la jumate față de prețul unui autocar de linie. Totul e să veniți să vedeți că ceea ce spun nu-s minciuni…

Iasi

Cei care doresc să vadă măcar o dată în viață să vadă locațiile respective pot alege să o facă cu transportul propriu sau pot să se înscrie la autocarele special pregătite. Înscrierile se fac la numerele de telefon 079992298, 079992292, 079992242.

Autor: George Simion, președinte Acțiunea 2012