(VIDEO) 1 martie este despre Eugen Doga! Maestrul împlinește 85 de ani

Corina Bezer

În fiecare an, ziua de 1 martie este despre Eugen Doga, cel mai mare compozitor român al secolului XXI. De-a lungul activității sale, „Marele Doga” și-a pus amprenta pe peste 200 de compoziții muzicale pentru film, teatru, dar și pe lucrări instrumentale, corale, și romanțe.

Maestrul s-a născut la 1 martie 1937, în satul Mocra, raionul Râbnița. A studiat la Școala de muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău, apoi la Conservatorul de stat din Chișinău, la clasa de violoncel a lui G. Hohlov și la Institutul de Arte „Gavriil Muzicescu” din Chișinău.
Eugen Doga este un compozitor de talie universală. A scris muzică pentru circa 200 de filme; romanțe, cantate, piese instrumentale, simfonii, cântece de estradă.
Celebra compoziție din filmul „Tandra și gingașa mea fiară” este supranumită „cel mai frumos vals de iubire al secolului al XX-lea”.
În anul 1997 a fost decorat cu Ordinul Republicii, iar în 2000 cu Ordinul Steaua României în grad de ofițer. În 2008 a primit Ordinul Pentru merite în fața Patriei, Ordinul Dinamo România în grad de Comandor, Medalia „Mihai Eminescu” și Medalia de Aur „Omul secolului XX”.
Eugen Doga este și un susținător al Unirii Republicii Moldova cu România. Iată ce spunea maestrul în ajunul Festivalului Internațional pentru Românii de Pretutindeni.
Anul 2022 a fost declarat „Anul Cultural Eugen Doga”.