(VIDEO) 78 de centre temporare de plasament pentru refugiați au fost deschise în Republica Moldova

Corina Bezer

În localitățile din Republica Moldova activează 78 de centre temporare de plasament pentru refugiați, iar procesul de identificare și amenajare a spațiilor continuă, a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, Dumitru Udrea, șeful Centrului Unic de gestionare a crizei. 

Astfel, au fost identificate 25.000 locuri de cazare, condițiile din aceste locații permit utilizarea lor imediată. Alte 25.000 de potențiale locuri de cazare ar putea fi utilizate, la necesitate, după o anumită adaptare. Potrivit lui Dumitru Udrea, transportarea refugiaților se face cu 20 de autocare, care au în total 1000 locuri. Adițional, la necesitate, pot fi implicate în transportare alte 10 autocare. 

 „Din calea războiului din Ucraina în Moldova vin zilnic zeci de mii de oameni, cifra totală de refugiați a ajuns azi la peste 130 mii de persoane. Femei, bărbați, copii, bătrâni și tineri care au lăsat casele și munca lor de o viață, lăsând în urmă tot, luând doar o valiză. Acești oameni au nevoie de ajutorul nostru, a Guvernului și a autorităților publice locale, poliției, medicilor și salvatorilor. Moldova și moldovenii de acum două zile ajutau și donau necondiționat, împărtășeau dragoste și empatie împreună cu mărțișoare și un ceai cald. Vă rog mult să nu ne lăsăm manipulați și mai ales provocați de anumiți instigatori”, a subliniat Dumitru Udrea.

Punctele de colectare a donațiilor pentru refugiați se află: SA Moldova Film, șoseaua Hîncești, 61; CIE SA Moldexpo, str Ghioceilor, 1; Universitatea Tehnică a Moldovei, str. Studenților 9/7; Palatul Feroviarilor, str. Decebal, 2. 

Cetățenii pot dona: paturi pliante; saltele; plapume, perne, pături, prosoape; lenjerie de pat; haine și încălțăminte; jucării și jocuri noi, nefolosite; veselă; produse de igienă personală; detergenți; scutece; conserve; alte produse alimentare ambalate.

Menționăm că nu se permite donarea de către persoane fizice a produselor culinare, congelate, produselor de origine animalieră cu excepția mierii de albine, conservelor de carne, pește și a laptelui praf sau condensat. Toate produsele alimentare donate trebuie să fie în ambalajul integru și intact al producătorului, cu termen de valabilitate lizibil și vizibil.