Conferință de presă AUR

(VIDEO) AUR cere Ministerului Sănătății revocarea deciziei care obligă profesorii nevaccinați să fie testați din cont propriu: „În caz contrar, vom apăra drepturile profesorilor în instanță”

Corina Bezer

În cadrul unei conferințe de presă, liderul AUR, Vlad Bilețchi a declarat că în statele europene, precum România, Germania, Austria sau Estonia, testarea profesorilor este asigurată gratuit din contul statului.

„Cu toții cunoaștem foarte bine realitățile din Republica Moldova și știm ce salarii mizere primesc profesorii. Nu suntem contra vaccinării, însă cerem ca cei care stau la baza educației generațiilor să nu fie discriminați și tratați cu asemenea batjocură. În plus, această lege vizează și personalul auxiliar al instituțiilor de învățământ. Or, un paznic sau un om de serviciu primește în jur de 1500 – 2000 de lei lunar. De unde să aibă acești oameni bani pentru a se testa de două ori pe săptămână?! Vom ajunge în situația când vom privi neputincioși cum cei mai buni oameni vor pleca din sistemul de învățământ, iar acest lucru va lovi direct în educația viitoarei generații”, a declarat Vlad Bilețchi, președintele AUR.

Totodată, potrivit lui Bilețchi, dacă profesorii vor fi sancționați pentru neprezentarea testelor la COVID-19, AUR se angajează să apere drepturile acestora în instanța de judecată. Mai mult, AUR spune că se va adresa Avocatului Poporului, iar ulterior la Curtea Constituțională.

Tot în cadrul conferinței de presă, AUR a condamnat declarațiile președintei Maia Sandu, care a spus că „angajarea în cadrul structurilor de stat a unei persoane care îi este rudă, în cazul dat verișoară, nu reprezintă conflict de interese”.

„În acest caz este un conflict de interese pe față. Nu există jumătăți de măsură. Atunci când erau aceste abateri pe timpul lui Plahotniuc și Dodon, cei de la PAS erau primii care criticau. Acum însă acest lucru este permis și chiar ni se dă peste obraz pentru că „îndrăznim” să criticăm aceste numiri în funcție. Este ofensator la adresa tinerilor și altor specialiști din țara noastră, care merită să ajungă în astfel de funcții”, a precizat Bilețchi.

Vlad Bilețchi a anunțat că va organiza conferințe de presă în fiecare săptămână, unde va vorbi despre cele mai importante evenimente sociale, economice sau politice și AUR va fi la dispoziția mass-media și guvernării cu tot instrumentarul posibil de sprijinire a reformelor democratice.