Cancerul de col uterin poate fi prevenit

(VIDEO) Cancerul de col uterin poate fi prevenit

Corina Bezer

Cancerul de col uterin este una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică atât în Europa, cât şi în Republica Moldova. Conform datelor statistice, mortalitatea prin cancer de col uterin reprezintă a doua cauză de deces prin cancer la femei, după cancerul mamar. Șase femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin în fiecare săptămână în Republica Moldova și trei femei decedează din cauza acestei maladii săptămânal.

”Astăzi, vrem să venim cu un mesaj profund de susținere și solidaritate faţă de toate femeile, care luptă cu această maladie și încearcă să o prevină. Ministerul Sănătăţii îndeamnă fiecare femeie din Republica Moldova, cu vârsta cuprinsă între 25 şi 61 de ani, să efectueze screening-ul de col uterin sau testul Papanicolau, care este gratuit”, a declarat Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

Programele de screening a cancerului de col uterin pot preveni până la 80% din cazurile de îmbolnăvire.  Specialiștii recomandă efectuarea screening-ului de col uterin o dată la 3 ani pentru toate femeile cu vârsta între 25 și 61 de ani. La fel de importantă este vaccinarea împotriva Virusului Papiloma Uman (HPV) în perioada adolescenței.

”UNFPA susține Ministerul Sănătății, împreună cu alți parteneri, pentru ca fiecare femeie să aibă acces la servicii calitative și să-și poată exercita drepturile sexuale și reproductive, să prevină cancerul de col uterin și să rămână sănătoase”, a declarat Reprezentanta adjunct UNFPA în Republica Moldova Natalia Cojohari.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit

Cancerul de col uterin  este cauzat de infecţii cu tulpini ai Virusului Papiloma Uman (HPV), se dezvoltă lent și inițial nu prezintă simptome caracteristice.

În anul 2015, în Republica Moldova se aflau la evidență cu cancer de col uterin 3914 femei, dintre care 290 de cazuri noi depistate. Cancerul cervical afectează preponderent femeile tinere.

Cele mai multe cazuri survin în perioada de vârstă cuprinsă între 35 şi 60 de ani. Mai mult de 60% din cazurile noi sunt diagnosticate în ultimele stadii, atunci când tratamentul este mai puțin eficient, dar și mai scump. În 2015, 149 de femei au decedat din cauza acestei maladii.

Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin a fost instituționalizată de Asociația Internațională de Prevenire a Cancerului Cervical, la care Republica Moldova a aderat din anul 2009. În această perioadă, în Republica Moldova vor avea loc diverse activități de informare privind prevenirea cancerului de col uterin, printre care flashmob-uri, webinare și campanii de sensibilizare pe rețelele de socializare.