arborare tricolor

(VIDEO) Demers la Președinție. Unioniștii cer arborarea drapelului tricolor pe clădirea Președinției, la fel ca pe 27 aprilie 1990

Corina Bezer

„Am fost astăzi la Președinție și am înregistrat un demers, prin intermediul căruia solicităm un lucru de bun-simț, un lucru frumos, pentru ca mâine, doamna președinte Maia Sandu să permită să urcăm sus pentru a arbora un drapel tricolor, așa cum a făcut și Gheorghe Ghimpu la 27 aprilie 1990. Se împlinesc 31 de ani de când drapelul tricolor a fost arborat aici, pe clădirea Președinției, care era cândva clădirea Parlamentului. Așteptăm răspunsul doamnei președintă și sperăm să fie unul favorabil, să facem împreună un gest frumos pentru marcarea acestei date importante și pentru a manifesta respectul pentru cele trei culori ale neamului nostru”, a declarat liderul unionist, Vlad Bilețchi. 

Ghimpu

La evenimentul simbolic, Vlad Bilețchi ar urma să fie însoțit de rude ale lui Gheorghe Ghimpu, inclusiv fiul surorii sale Valentina, Dorin Chirtoacă. Această acțiune urmează să se desfășoare cu respectarea distanței sociale și a normelor de protecție împotriva Covid-19.

„În acest context, dorim să reconstituim în mod simbolic acel moment istoric din 27 aprilie 1990, urcând la locul arborării, atât cât permite scara, și să arborăm tricolorul, ținându-l doar în mână, cu un mesaj de omagiu și recunoștință pentru toți cei care au luptat și s-au jertfit pentru tricolor, pentru românism și pentru Unire, pentru ca generațiile care vin din urmă, să nu uite.

Preconizăm ora desfășurării – ora 12, sau în timpul pauzei de prânz a angajaților, sau la oricare altă oră convenabilă, pentru a deranja cât mai puțin și pentru a evita aglomerația”, se arată în textul demersului depus de Bilețchi. 

Ziua Drapelului de Stat a fost instituită de Parlamentul de la Chișinău la 23 aprilie 2010. Tricolorul a fost desemnat oficial drapel de stat pe 27 aprilie 1990 de către deputații primului Parlament, fiind arborat în aceeași zi pe clădirea forului legislativ.