(VIDEO) În Parlamentul României s-a vorbit despre UNIRE

(VIDEO) În Parlamentul României s-a vorbit despre UNIRE

Corina Bezer

La eveniment au participat peste 100 de deputați și senatori din partea tuturor partidelor parlamentare care vor fi membri ai grupului legislativ pentru Unirea României cu Republica Moldova.

Participanţii au vorbit despre problema cetăţeniei române, tarife mai ieftine la telefonia mobilă între cele două state româneşti, despre ecartamentul trenurilor, securitatea energetică şi puncte de frontieră comune. La evenimentul care a avut loc la Parlamentul României a participat şi basarabeanul Vlad Bileţchi, care este unul din liderii mişcării unioniste din Republica Moldova. 
Vedeţi mai jos discursul integral a basarabeanului Vlad Bileţchi:
“Pe parcursul ultimilor 3 ani, am omagiat scriitori români, care s-au manifestat prin promovarea mesajului patriotic românesc, a tricolorului, limbii române, am făcut cel mai lung tricolor din istorie în centrul Chişinăului. Este vorba de 1 kilometru de tricolor! Am desfăşurat activităţi, precum Caravana Unirii, unde am mers din casă în casă, de la om la om şi am vorbit cu oamenii simpli la modul direct, la modul practic despre unire. Am ieşit în stradă ori de câte ori s-a pus sub semnul întrebării românismul, tricolorul şi apartenenţa noastră la românitate. Eu în calitate de tânăr nu am venit să vă rog să ne daţi saci cu bani, nu vă rog să veniţi şi să ne lăudaţi sau să staţi lângă noi pentru poze, nu vă rugăm nici să interveniţi cu armata cum face Rusia în Crimeea pentru a-şi "apăra" cetăţenii.

Apăraţi-ne prin prezenţa dvs, prin atitudine, prin faptul că atunci când se întâmplă ceva la Chişinău luaţi o atitudine şi daţi o mână de ajutor. Faptul că sunteţi prezenţi astăzi în această sală şi faceţi parte din grupul „Prietenii Unirii” şi toate aceste puncte comune, care le-am stabilit, precum „Cunoaşte-ţi Ţara” sunt extrem de importante. Vă invităm să veniţi la Chişinău şi vă asigur că veţi rămâne plăcut surprinşi când veţi vedea că 75 la sută din populaţie vorbeşte româneşte. Veţi fi surprinşi că tricolorul este unul comun şi veţi fi surprinşi că marea majoritate din intelectualii noştri vorbesc despre românism. Implicaţi-vă pentru şcoli, implicaţi-vă pentru localităţi!

Oamenii aşteaptă o reacţie, aşteaptă o mână de ajutor din partea României şi sunt sigur că puteţi să o daţi, pentru că am văzut cum funcţionează acest lucru practic – microbuze, ajutoare umanitare, gazoductul Iaşi – Ungheni. Haideţi să mergem mai departe prin interconectarea energetică, punctele de frontieră comună şi prin implicarea mediatică a României în spaţiul basarabean. Lupta noastră nu se dă contra Moscovei, lupta noastră se dă pentru românitatea din Basarabia, care a fost lăsată pe cont propriu pe prea mult timp. Nu ne lăsaţi pe cont propriu. Fiţi alături de noi!”
Astfel, dezvoltarea infrastructurii comune, urgentarea interconectării celor două sisteme energetice și sprijinirea companiilor din România și Republica Moldova, sunt câteva dintre proiectele pe care membrii grupului parlamentar ,,Prietenii Unirii” și le-au asumat să le realizeze până la încheierea mandatelor din actuala legislatură.