ministerul apararii a rm

(VIDEO) Ministerul Apărării îi cere soldatului homosexual să-și demonstreze orientarea sexuală: „Fără certificat nu ești gay”

Victoria Muntean

„Pentru a face o calificare corectă și a porni de la această calificare, dacă este persoana dată homosexuală urma chiar și de către petiționar, în afară de toate înregistrările urma mai întâi de toate să probeze în baza unui certificat medical. O simplă declarație nu este temei că această persoană este de orientare sexuală homosexuală”, a declarat Petru Corciun de la ședința de audieri a Consiliului Nediscriminare.

Întrebat cum se poate de demonstrat reprezentantul Ministerului Apărării a răspuns „poze care atestă acest lucru”.

„Ședințele Consiliului în cazurile când sunt poze care atrag viața intimă și privată vor fi făcute și închise. În cazul dat, când persoana într-adevăr este, urma să prezinte, bine nu nouă, Consiliului. Eu am aici plângerea făcută Consiliului și eu și aici nu găsesc probatoriu, care să demonstreze că persoana dată este întradevăr homosexuală. O singură declarație?

În societate zilnic o mulțime de oameni declară, unul este prinț, altul rege, dar nimeni nu este dacă nu are probe.

Săi vedem și să nu credem, dar o simplă declarație și de la aceasta este puțin.

Chiar și de a ieșit și în presă și a spus că este – probatoriu”, a mai spus Petru Corciun.

Ulterior Ministerul Apărării a venit cu o reacție prin care „condamnă ideile prezentate și respinge orice formă de discriminare în cadrul structurilor sale, precum și orice ingerință în viața privată a militarilor”.

„Ministrul Apărării a dispus o anchetă de serviciu în cadrul Inspectoratului Militar pentru a clarifica circumstanțele, care au condus la exprimarea punctului de vedere personal al reprezentantului Ministerului în cadrul ședinței, fără a fi fost coordonat în prealabil.

De asemenea, pentru prevenirea oricărei forme de bullying și discriminare, Ministrul Apărării a dispus întreprinderea unor măsuri instructiv-educative, care să se adreseze atât militarilor în termen, cât și personalului Ministerului Apărării.

Instituția reiterează importanța respectării plenare a drepturilor fundamentale în cadrul serviciului militar”, se arată în reacția instituției. 

Cazul a devenit cunoscut în luna noiembrie anului trecut. Militarul a publicat un filmuleț video în care a anunțat ca este gay, iar din acest motiv era hartuit la unitate militara unde iși desfacea serviciul militar. În urma unei investigarii a Ministerului Apararii, urme de hartuire și intimidare nu au fost stabișite.