Vlad Bilețchi IPN

(VIDEO) Noi dosare și presiuni în adresa unioniștilor! Vlad Bilețchi: „Se încearcă să nu ni se mai dea voie să colectăm semnături pentru Unire”

Corina Bezer

Bilețchi a declarat că în luna mai, Asociația „UNIREA – ODIP” a desfășurat o amplă campanie de colectare a semnăturilor de la oamenii care susțin ideea unirii Republicii Moldova cu România. Fiind în trecere pe lângă echipă, un cetățean, cu care a mai avut conflicte, a sesizat Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal. Deși în plângere era vizat personal Vlad Bileţchi, oamenii legii au întocmit procesul-verbal pe numele organizației, ceea ce mărește amenda până la 40 000 lei.

„Este un dosar nu mă vizează pe mine ca persoană, ci vizează organizația, iar amenzile pentru organizații sunt de 3 ori mai mari, decât pentru persoanele fizice. Sancțiunea la care s-ar putea să fim supuși poate ajunge la 40 mii lei”, a precizat Vlad Bilețchi.

Vlad Bilețchi mai spune că niciunde nu este specificată necesitatea de a notifica Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal atunci când colectezi date de contact în scopuri personale. „Noi nu expediem nicăieri aceste date. Ele nu servesc la formarea unor baze de date. Am colectat aceste date și am cerut o modalitate de a lua legătura cu oamenii care susțin unirea, ca să-i informăm despre acțiunile noastre. Ei benevol ne ofereau aceste date”, a declarat Vlad Bileţchi.

Astfel, liderul „UNIREA – ODIP” consideră că norma în baza căreia a fost amendată organizația pe care o conduce este abuzivă și deschide oportunități foarte mari de aplicare a sancțiunilor.