De Ultimă Oră

ULTIMA ORĂ! Profesorii din Văsieni avertizează că vor demisiona in corpore dacă autoritățile nu vor redeschide clasa a X-a din liceu

Situație fără precedent în educație. Întregul colectiv de profesori de la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din satul Văsieni, raionul Ialoveni averti…

Actualizat acum 7 ore

foto emisiune

(VIDEO) Opinii despre creditul rusesc: „Dodon vrea să folosească acești bani pentru campania electorală”

Corina Bezer

„Rusia nu este un stat foarte bogat, iar oamenii de acolo se confruntă cu multe lipsuri. Și când Dodon a spus că vor veni 500 de milioane de euro din Rusia, nimeni nu a luat această declarație în serios. E clar ca bună ziua că rușii nu sunt obișnuiți să acorde cuiva bani. Ei sunt obișnuiți să acapareze, să impună condiții, să folosească forța. Așa sunt ei, așa este natura lor, mentalitatea cu care s-au născut. Ei vor să mențină sfera lor de influență în Republica Moldova, iar Dodon își imaginează deja că dacă va câștiga al doilea mandat, va transforma Basarabia în gubernie rusească. Politica și banii au avut mereu un punct de tangență”, a declarat unionista Lidia Sîli, în cadrul emisiunii „În direct, cu Vlad Bilețchi”, de la postul de televiziune 10TV.

„Trăiesc o durere imensă pentru Basarabia. Rușii au cotropit-o, au sfâșiat-o, ne-au dus în Siberia bunicii și străbunicii, numai pentru a-și satisface interesele. Vor să ne dea acești bani pentru a ne putea ulterior șantaja, pentru a ne spune – noi v-am salvat. Dodon, încă acum jumătate de an în urmă, trâmbița că Rusia ne dă 500 de milioane de euro. Nu a fost decât o minciună, pentru a unge ochii oamenilor și a-i minți”, a adăugat Petru Nederiță, un susținător activ al mișcării unioniste.

„Una dintre condițiile acestui credit este ca statul Republica Moldova să plătească creditele agenților economici ruși, în cazul în care va fi nevoie. Este o mare lacună aici, practic ei își asigură faptul că acești bani vor ajunge înapoi în Rusia. Ne folosesc pe noi ca forță de muncă, iar banii se întorc la ei. Și atunci noi cu ce rămânem? Trebuie să achităm înapoi impozitele și taxele, trebuie să întoarcem dobânda la credit și încă mai rămânem vasali în fața lor, iar banii revin în Federația Rusă”, a declarat moderatorul emisiunii, Vlad Bilețchi, președintele Asociației „UNIREA-ODIP”.

În platoul emisiunii de la 10TV a venit și activistul civic Vasile Sinigur, cel care la 2 martie 2020, în cadrul protestelor veteranilor de pe Nistru, a spart ușa Guvernului cu un buzdugan, în semn de nemulțumire față de acțiunile Executivului de neglijare a eroilor care și-au dat viața pentru apărarea patriei. Pentru a nega speculațiile și acuzațiile care planează asupra unionistului, Vlad Bilețchi i-a adresat acestuia câteva întrebări. „-Sunteți provocator? – Cum pot fi provocator la mine în țară, când eu iubesc limba și patria? Eu niciodată nu am fost provocator. Eu am fost un luptător, care am vrut să fie dreptate și ca noi, băștinașii, să mergem cu capul sus. – Sunteți gata să mergeți la acțiuni radicale pentru a vă atinge scopul? – Nu sunt o persoană violentă. Nu merg să omor pe cineva. – Sunteți fascist? – Pentru a fi fascist, eu trebuie să asupresc alte țări. Eu nu am făcut acest lucru. Eu nu am venit cu forța la oameni în casă. Noi nu am venit în alte țări și le-am ocupat. Noi nu suntem fasciști, suntem apărători ai acestui pământ. Nu sunt nici nazist. Eu mi-am iubit limba, mi-am iubit pământul și eu mă simt stăpân la mine acasă”, a declarat Vasile Sinigur.

„Eu nu mă desolidarizez de Vasile Sinigur, cel pe care unii dintre voi îl murdăriți cu atâta ardoare. Chiar dacă el a greșit, și eu ca jurist nu pot spune că nu a greșit, dar absolut toate încălcările se califică prin comparație. A omorî o persoană este ilegal, dar dacă o faci pentru legitima apărare este legal. A sacrifica viața cuiva este ilegal, dar dacă acest lucru duce la salvarea a sute și mii de vieți omenești, Codul Penal prevede lipsă de sancțiune și liberare de sancțiune pentru acest lucru. Și eu vă îndemn să îl priviți pe acest om din altă perspectivă decât cea de provocator”, a punctat la final Vlad Bilețchi.

 

Îți place ce citești? Contribuie la dezvoltarea platformei cu o donație:

Donație unică
Cotizație lunară

Republica Moldova

Beneficiar: AO „UNIREA - Onoare, Demnitate și Patrie”

MDL: MD75VI022240300000083MDL

USD: MD16VI022240300000068USD

EUR: MD25VI022240300000063EUR

RON: MD60VI022240300000011RON

SWIFT: VICBMD2X416

România

Beneficiar: Vlad Bilețchi IBAN: RO05INGB0000999908458154 SWIFT: INGBROBU

Beneficiar: Vlad Bilețchi IBAN: RO41RNCB0685154653320001 SWIFT: RNCBROBU