dd

VIDEO// Singurul martor din dosarul deschis pe numele unioniștilor pentru întâmpinarea convoiului românesc RECUNOAȘTE că a fost șantajată de polițiști să dea mărturie împotriva lui Bilețchi și Chirtoacă

Corina Bezer

„Ei astăzi au aruncat o „kotletă” (n.r. minciună) cu amenda lui Chirtoacă și Bilețchi. Lasă să o plătească, că au de unde. De ce trebuie să îi jelim, eu am fost martor acolo pe dosar. Pe mine m-au chemat și mi-au spus – „dacă nu dai mărturie, îți facem dosar penal. Trebuie să depui mărturie. Tu ai fost acolo și noi avem înregistrările audio și video”. Și eu am spus că asta a fost. De ce nu am rupt eu cordonul, să îl rupă Chirtoacă, că el a promis Unirea”, se arată în declarația activistei Maria Olar, în cadrul unei intervenții live pe facebook. 

„Este strigător la cer ceea ce se întâmplă. Persoana, care este singurul martor, a recunoscut că a fost șantajată să depună mărturie împotriva noastră. Vă imaginați ce înseamnă acest lucru? Pe lângă faptul că este un dosar trucat, deschis la comandă politică, cei responsabili ar trebui să răspundă pentru intimidarea și șantajul martorilor. Asta vă este „reforma justiției”?, a declarat liderul unionist, Vlad Bilețchi. 

Menționăm că 80 de persoane, printre care deputați, activiști civici și alți oficiali, riscă să fie sancționate după ce au întâmpinat cele 20 de camioane cu ajutoare românești la data de 7 mai. Anunțul a fost făcut de președintele Asociației „UNIREA-ODIP”, Vlad Bilețchi, care a publicat un extras din materialele dosarului contravențional.

Unioniștii contestă amenda în instanța de judecată și vor sesiza misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova, dar și Consiliul Național pentru Combaterea și Prevenirea Discriminării.

Amintim că la data de 7 mai, 20 de camioane pline cu ajutor umanitar din partea României au ajuns în R. Moldova, însă nu în Piața Marii Adunări Naționale, ci sub podul din cartierul Telecentru, pe șoseaua Hîncești. Atunci, mai multe persoane, au întâmpinat ajutoarele atât la punctul de trecere a frontierei, cât și în cadrul ceremoniei de întâmpinare a convoiului. Cu drapele tricolore, oamenii au dorit astfel să-și manifeste recunoștința pentru sprijinul considerabil al statului român în lupta cu pandemia COVID-19.