Nicolae Dabija

(VIDEO) Subiectul atribuirii unei străzi în cinstea lui Nicolae Dabija a ajuns în Consiliul Municipal Chișinău

Corina Bezer

„Credem că este de bun-simț să îi atribuim marelui scriitor și academician, Nicolae Dabija, o stradă în municipiul Chișinău. Suplimentar, venim cu sugestia să se examineze posibilitatea redenumirii străzii Pușkin, nu cu titlu de atac și nu cu titlu de a stârni controverse. Raționamentul este unul simplu – există două străzi în Chișinău care poartă numele lui Alexandr Pușkin. Este vorba de strada Alexandr Pușkin și strada Colina Pușkin. Avem și un bust în cinstea sa pe Aleea Clasicilor, avem și casă-muzeu, avem și instituție de învățământ în Republica Moldova și nu reprezintă niciun fel de atentat sau atac asupra lui Pușkin, așa cum au declarat unii reprezentanți ai comunităților rusolingve. Din păcate, aceștia s-au lăsat pradă sentimentelor și au atacat plenar un om care a decedat și este foarte jignitor ca în cele 40 de zile în care sufletul celui răposat este printre noi, să-l denigrăm în spațiul public. Noi nu vrem să fim ca ei, noi vrem să fim constructivi”, a declarat Vlad Bilețchi, președintele Asociației „UNIREA-ODIP”. 

Potrivit lui Bilețchi, ideea de a redenumi strada Pușkin în Nicolae Dabija a venit ca propunere, iar unioniștii sunt deschiși pentru discuții. Totuși, Asociația „UNIREA-ODIP” solicită atribuirea unei străzi din centrul capitalei în numele lui Nicolae Dabija. 

„Vă rugăm să purcedeți la examinarea acestei petiții, să se parcurgă toate etapele necesare, pentru ca, în cele din urmă, să ajungă în Consiliul Municipal Chișinău și dacă există vreo problemă cu strada Pușkin, haideți să discutăm. Nu suntem insistenți și nu luptăm împotriva lui Pușkin. Noi ne dorim să existe un echilibru, astfel încât marele Dabija să aibă în cinstea sa o stradă în centrul Chișinăului, nu la periferie. Nicolae Dabija nu este un om de periferie, ci un om de mare valoare”, a conchis Bilețchi. 

Amintim că la data de 16 martie, președintele Asociației „UNIREA-ODIP” a depus un demers la Primăria Chișinău și Consiliul Municipal Chișinău, prin care a cerut redenumirea unei străzi din Chișinău în strada Nicolae Dabija. 

„Din punctul nostru de vedere, ar fi oportună redenumirea străzii Pușkin din centrul capitalei în strada Nicolae Dabija, fiind una dintre arterele principale ale capitalei, care se intersectează cu străzi cu o conotație simbolică deosebită, precum str. 31 august 1989, str. București, str. Alexei Mateevici, str. M. Kogălniceanu, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt etc. Ținem să menționăm că respectăm cultura rusă și nu pretindem la neglijarea acesteia din repertoriul denumirilor de străzi din Chișinău, însă credem că maestrul Nicolae Dabija, al cărui rol în cultura națională a fost unul semnificativ, merită să aibă în centrul Chișinăului o stradă denumită în cinstea sa”, se arată în petiția înaintată de „UNIREA-ODIP”.