Vitalie Vrabie conferință de presă

Vitalie Vrabie: Din șapte birouri vamale vor rămâne doar trei și voi reduce astfel din numărul de angajați

Corina Bezer

”Acum trei săptămâni, am deschis un sistem deschis catre corupție și ilegalități. Nu am descoperit abia acum aceste probleme ale sistemului, pentru că ele sunt cunoscute. Pot doar să confirm că fenomenele urâte au fost permise, iar gravitatea lor urmează a fi evaluată pe parcurs. În urma unei evaluări, a instituției, am relevat cazuri de contrabandă cu implicarea inspectorilor vamali, diverse scheme de fraude, creșterea artificială a statelor de personal. De la 165 de persoane care activau în 2009, se ajunsese la 388, mai multe de 2,3 la sută în 2016. Au fost create nejustificat nenumărate poziții de conducere, pe care le consider irelvante”, a declarat Vrabie.

Totuși, directorul Vămii promite că angajații care vor „supraviețui” perioada de remanieri, ar putea avea salarii mai marii.

„Salariile trebuie să crească cu mult. Ar fi greșit să credem că un colaborator vamal la etapa inițială cu un salariu între 3 mii si 5 mii va ține piept tentațiilor de mită și contrabandă. Voi încerca și sper să ne reușeasă să avem sprijinul Guvernulu pentru majorarea salariilor în mod esențial”, a mai spus Vrabie. 

Referitor la suma colectărilor pentru bugetul de stat, potrivit bilanţului de activitate în primul trimestru al anului, Serviciul Vamal a încasat drepturi de import cu 62 mln. lei mai mult decât cifra de control. Și toate astea, în condițiile în care a fost necesară recuperarea unui deficit de 76 mln. lei, creat în ianuarie.

“În martie, însă, atestăm o creștere semnificativă de 9.7%, depășind cifra de control cu 137 mln. de lei. Pentru comparație, dacă se realizează o referire la perioada similară a anului 2015, atunci  în primele trei luni ale lui 2016 avem o creștere de 167.5 mln. lei (+5%), încasări care ar fi putut ajunge și la suma de 244 mln. sau cu 7.2% mai mult, dacă n-ar fi existat acea gaură de 76 mln. lei de la începutul anului”, a precizat Vitalie Vrabie.

Amintim că Vitalie Vrabie a fost numit director general al Serviciului Vamal pe data de 18 martie, după demisia lui Tudor Balițchi.