FF

„Vrem ca mâinile curate să miroase-a carte!”. Asta au scandat zeci de oameni care au participat la marșul „Marea Săpuneală”

Corina Bezer

Ajunși acolo, demostranții au cerut autorităților ca instituțiile de învățământ din țară să fie dotate cu hârtie igienică, săpun și lavoare. „Ne-am oprit pentru a cere Consiliului Municipal Chișinău sau viitorului primar MUSCA să pună în ordinea de zi și apoi să voteze o lege prin care în Chișinău, apoi în toată țara, deja la Minister, să fie condiții mai bune de igienă”, a declarat un participant.

Ulterior, manifestanții s-au deplasat spre Ministerul Educației, unde au depus o solicitare oficială către autorități. „Mi-am făcut școala într-o localitate din nordul republicii și cam așa arăta veceul de atunci. Cred că nu e ok ca și în 2018 copiii să-și facă necesitățile în astfel de condiții insalubre”, a declarat un alt participant. „Există doar un veceu afară. Ce-i drept, este separat pentru fete și băieți, dar nu există lavoare, nu există săpun, lavoare. Este absolut mizerabil”, a declarat un alt manifestant. 

Organizatorii mai cer ca toaletele din instituțiile de învățământ să fie utilate cu uși, pentru a se respecta intimitatea. De asemenea, aceștia solicită vecee separate pentru ambele sexe.

O igienă bună ne asigură dreptul la sănătate pentru copii noștri. Nu cerem mult, am spus, nu suntem mofturoși…”, a declarat Ala Revenco, președinte Asociația „Părinți Solidari”. 

Datele Centrului Naţional de Sănătate Publică arată că 80 la sută dintre şcolile de la sate au toalete doar în curte și nu sunt dotate cu minimumul necesar pentru asigurarea condițiilor igienice.

Sursa foto: UNIMEDIA