Sală de cinema

Zilele Filmului Românesc la Chişinău se vor desfăşura în perioada 20-23 octombrie

Corina Bezer

Organizatorii evenimentului, Asociaţia Cineaştilor Independenţi din Republica Moldova Alternative Cinema şi Casa de producţie ROVA Film (România), informează că cel mai nou lungmetraj al lui Cristi Puiu, „Sieranevada”, va putea fi văzut în premieră în Republica Moldova, în prezenţa regizorului, care de asemenea va oferi un master-class deschis publicului, în care va vorbi despre filmele sale, relatează IPN.

Laureatul Premiului Special al Juriului la Festivalul de la Locarno, „Inimi cicatrizate”, cel mai nou film al regizorului Radu Jude, va avea parte de o proiecţie specială, în prezenţa tânărului actor Lucian Teodor Rus, interpretul personajului principal.

A doua ediţie a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău îi va avea ca invitaţi speciali pe cunoscutul actor Alexandru Papadopol şi regizorul Andrei Cohn, care vor discuta cu publicul după proiecţia lungmetrajului „Acasă la tata”, inclus în 2015 în competiţia oficială a Festivalului de la Sarajevo.

Regizorul Marian Crişan îşi va prezenta cel mai nou film, thrillerul „Orizont”, selectat în 2015 în competiţia internaţională a Festivalului de la Tallinn.

Prezentat la începutul anului în secţiunea Forum a prestigiosului Festival de la Berlin, unde a obţinut premiul Confederaţiei Internaţionale a Cinematografelor de Artă, „Ilegitim” va putea de asemenea fi văzut în cadrul Zilelor Filmului Românesc la Chişinău.

A doua ediţie a Zilelor Filmului Românesc aduce la Chişinău şi noul film al regizorului Cătălin Mitulescu, „Dincolo de calea ferată”, câştigător în acest an al unui premiu special la Festivalul de la Karlovy Vary.

Spectatorii din Republica Moldova vor putea să vadă şi „Dublu”, debutul tinerei regizoare Catrinel Dănăiaţă.

Din dorinţa de a face o tradiţie din omagierea unor producţii-cult ale cinematografiei române de altădată, ediţia din acest an va oferi publicului şansa să vadă clasicul „La Moara cu noroc” (1955), regizat de Victor Iliu. Filmul a fost selectat în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes şi nominalizat pentru marele premiu Palme d’Or în anul 1957.

Intrarea la toate proiecţiile şi la masterclass-uri este liberă în limita locurilor disponibile.