Apa nu corespunde normelor sanitare în Moldova

Ziua Mondială a Apei în Moldova// 83% din fântânile din mun. Chișinău nu corespund normelor sanitare

Corina Bezer

Potrivit specialiştilor, de cele mai multe ori, apa din fântâni este poluată de deşeurile aruncate de oameni. Situaţia este cauzată de neglijenţa oamenilor şi a mizeriei din preajma puţurilor. Efectuând mai multe verificări, specialiştii au depistat că numărul mare de nitrați găsiți în apă poate duce la cancer, boli diareice acute, dar şi holeră.

Reprezentanţii Centrul de Sănătate Publică din Chişinău, spun că deşeurile umane sau animale pot contribui la contaminarea cu nitraţi a apelor din sol, dar şi pesticidele.

„Avem 1.600 de fântâni în suburbiile municipiului Chişinău, care, din păcate, nu corespund normelor sanitare nici la indicatorii microbiologici, fiindcă depistăm în ele eserihia cioli. Nici după indicatorii sanitaro-chimici, deoarece vedem şi o majorare a cantităţii de nitraţi", a spus directorul CSP Chişinău, Luminița Suveică.

Specialiştii de la Centrul de Sănătate Publică din Chişinău, spun că fiecărui om pe zi trebuie să îi revină 300 de litri de apă. În capitală, unei persoane îi revine 230 de litri în timp ce în unele localităţi, doar 5 litri. Ziua Mondială a Apei este marcată în fiecare an în data de 22 martie.

 Alina Melnic, reporter-stagiar