De Ultimă Oră

(VIDEO) Tensiuni în Orientul Mijlociu. Peste 300 de drone au fost lansate de Iran noaptea trecută asupra Israelului. Reacția comunității internaționale

Iranul a atacat Israelul cu peste 300 de drone și rachete, a anunțat armata israeliană, precizând că 99% dintre ele au fost interceptate și au existat d…

Actualizat acum 12 ore

Ziua Unirii

Ziua Unirii, marcată la Chişinău cu un tricolor imens

Corina Bezer

Asociaţia Obştească „Onoare, Demnitate şi Patrie” (ODIP) a organizat un eveniment inedit cu această ocazie. Cu un tricolor imens de 15 metri lungime, cu pancarte unioniste, tinerii au scandat: „Trăiască şi-nflorească Moldova, Ardealul şi Ţara Românească”, „Unire”, ”Uniţi sub tricolor”. Tinerii au cântat piese patriotice, manifestându-şi dorinţa de a trăi din nou într-o ţară unită. ”Visul de a fi uniţi nu va putea să ni-l răpească nimeni, indiferent de cine ar fi la guvernare. Suntem români, vorbim limba română, iar noi, tânăra generaţie, trebuie să facem tot posibilul ca Unirea din 1859 a lui Alexandru Ioan Cuza să nu fie în zadar. Unirea face puterea”, a declarat Vlad Bileţchi, preşedintele ODIP. 

Ziua Unirii, marcată la Chişinău cu un tricolor imens

Cu un mesaj de felicitare a venit și președintele României, Klaus Iohannis. „Unirea Principatelor s-a înfăptuit pentru că voința populară a fost auzită, înțeleasă, respectată și aplicată de politicieni. Elitele acelor vremuri au înțeles că binele unei întregi națiuni este mai presus de intrigi și interese mărunte. Dar această zi este și o lecție a prezentului. La mulți ani, România!”, a declarat șeful statului. 

Amintim că pe data de 24 ianuarie 1859 a avut loc Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Mica Unire de la 1859 a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român.