judocani pe arena de lupta

Bătălie crâncenă pentru apărarea culorilor sportive ale Republicii Moldova

Corina Bezer

Din componența lotului național fac parte Denis Vieru, Vadim Bunescu, Ion Nacu, Iulian Pieaticovschi, Nicon Zaboroșciuc și Dorin Goțonoagă.

„Contează mult tragerea la sorți, ne bazăm și pe noroc. O să vedem în primul rînd dacă norocul va fi de partea noastră”, a declarat campionul european și mondial de veteran, Viorel Marinescu. 

Astăzi Denis Vieru și Vadim Bunescu se vor întâlni în runda inaugurală a Europenelor cu Nijat Shikhalzada (Azerbaidjan), respectiv, Daniel Jean (Franța) și amîndoii concurează la categoria de greutate până la 66 de kilograme.

Reamintim că primul medaliat la Campionatele Europene a fost Gheorghe Cotic (bronz, 1966, Luxemburg). Vicecampion european a devenit apoi Valentin Guțu (Gothenburg, 1971), medaliat cu bronz la aceste Europene în concursul pe echipe. Trei judocani moldoveni au cucerit anterior medalii la Campionatele Mondiale. Victor Bivol (65 kg) a urcat pe treapta a treia a podiumului de premiere la ediția desfășurată la Paris (1997). Victor Florescu (90 kg) a devenit vicecampion mondial la Birmingham (1999), iar Sergiu Toma (81 kg) a cucerit bronzul la Mondialele din 2011 (Paris). Premianți la Europene au mai devenit Victor Bivol, Oleg Crețu, Andrei Golban, Marcel Trudov, Nicolae Belocosov și Sergiu Toma.

Cristina Dogot, reporter-stagiar