Pacienții sufereau de o boală numită degenerare maculară. Boala aceasta este specifică persoanelor în etate și este responsabilă pentru jumătate din cazurile de orbire. Când se instalează, stratul de celule din spatele retinei este distrus. Acest strat ajută la transportul de nutrienți către stratul exterior al retinei, iar atunci când stratul din spatele retinei este distrus, încep să se depună deșeuri care încet-încet omoară celulele din jur. Odată cu trecerea timpului acest lucru duce la orbire.
Unul din pacienții vindecați, Douglas Waters (86 de ani) a afirmat „În lunile dinaintea operației, vederea mea era foarte slabă și nu puteam vedea nimic cu ochiul drept”.
Celulele inserate în retină sunt special create, cu o grosime de 40 de mictoni și o lățime de 4-6 milimetri. La 12 luni distanță, ambele persoane au arătat îmbunătățiri semnificative
„Sperăm că acest lucru va duce la o terapie accesibilă la preț, disponibilă pentru pacienți în următorii cinci ani”, a spus oftalmologul Pete Coffey de la Institutul de Oftalmologie de la University College London.
În urma acestui succes, echipa de cercetare a primit permisiunea de a testa procedura și pe alți oameni cu probleme grave de vedere.