„Dincolo de schimbarea guvernelor de la București, nu s-a schimbat atitudinea României. Acesta este un lucru care mă bucură foarte mult. România este și partenerul comercial numărul unu pentru Republica Moldova. Eu nu o să uit niciodată începutul anului 2016, când Republica Moldova avea blocate finanțările din exterior din cauza acelei crize și până când nu am avut un acord cu FMI, nu am putut debloca nici celelalte finanțări. Unica țară care ne-a întins atunci o mână de ajutor a fost România, cu un împrumut de 60 de milioane de euro, necondiționat la acel moment și, ulterior, încă două tranșe, împrumutul ajungând la 150 de milioane de euro”, a declarat Pavel Filip, citat de Libertatea.
Potrivit lui Pavel Filip, venirea uneia dintre cele mai mari bănci din România, Banca Transilvania şi semnarea contractului de privatizare a Vestmoldtransgazului, arată că lucrurile în Republica Moldova merg într-o direcţie corectă şi situaţia din sectorul bancar s-a stabilizat.
„Sunt rezultate, chiar dacă am fost într-o criză profundă. Am asigurat o creștere economică de 4% în 2016 și de 5% în 2017. Rezultatele pe care le vedem anul acesta sunt îmbucurătoare și ne fac să fim optimiști că, în curând, vom fi mai puțin dependenți de ajutoarele din exterior. Dar, desigur că și în continuare Republica Moldova va conta pe împrumuturi, așa cum o face fiecare țară”, a menționat premierul.
Totodată, Pavel Filip a vorbit în termeni duri despre relația cu Rusia, menționând că aceasta rămâne foarte complicată. Referind-se la expulzarea celor trei diplomați ruși, premierul a declarat că este pentru prima dată când Republica Moldova a dat dovadă de multă demnitate.
„Noi ne dorim o relație bună cu Federația Rusă și am spus acest lucru întotdeauna, doar că vrem să fie o relație bazată pe respect reciproc. Înțeleg că Rusia este o țară mare, Republica Moldova este mai mică, dar suntem un stat independent și suveran. Ne dorim să avem același respect cum îl avem din partea României și din partea țărilor UE”,a declarat Pavel Filip.
Potrivit lui Filip, Republica Moldova este o ţară neutră, dar Federaţia Rusă, care vorbeşte cel mai mult despre respectarea neutralităţii Republicii Moldova, este cea care îşi tine trupele armate în Republica Moldova.