Potrivit statisticilor, dintr-un milion de persoane cate se sinucid intr-un an, 40% sufereau de depresie. Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca 350 milioane de persoane sufera de depresie, 15% din noi avem aceasta boala. „Este foarte important să începem prin a puncta faptul că depresia este o boală. În consecinţă, este la fel de important să înţelegem că ea trebuie tratată. Depresia se poate vindeca, dar este nevoie de un diagnostic corect, cu evidenţierea tipului depresiei, în special diferenţierea între depresia unipolară şi cea bipolară şi iniţierea unui tratament specific”, a spus psihiatrul A. Donțu.
În practica medicală de zi cu zi, pacienţii suferind de depresie se prezintă la cabinetul medical deranjaţi frecvent de insomnia sau de starea de astenie prelungită, acuză lipsa de energie resimţită ca o stare de slăbiciune. Au dificultăţi la adormire, dar mai caracteristice sunt insomniile de trezire, adică scurtarea somnului cu câteva ore şi dificultăţi majore de a readormi. Acestea se repetă noapte de noapte şi sunt acompaniate de ideile dominante micromanice: idei de vinovăţie, de inutilitate, autoacuzare, incurabilitate, lipsa speranţei, pesimism, sentimente de devalorizare.
„Depresia accentuează foarte multe sentimentul de vinovăţie. Ne mirăm de multe ori când auzim că o persoană bogată şi cu familie s-a sinucis şi ne întrebăm ce motiv a avut, că le avea pe toate? Aici este şi problema. Acel om se simţea extrem de vinovat că deşi are tot ce îi trebuie el nu era fericit. Avea clar semnele unei depresii pe care nu a tratat-o. Persoanele care suferă de depresie au mereu o stare de tristeţe accentuată, sunt letargice, practic nu au chef să facă nimic. Se izolează de restul lumii şi stau mai mereu în casă. Dacă aveţi rude sau prieteni la care observaţi aceste simptome şi un comportament schimbat este bine să le ajutaţi, să le convingeţi să meargă la medic“, a mai adăugat psihiatrul.
Medicii specialişti consideră depresia o boală extrem de periculoasă. Ea se manifestă în diferite forme şi are anumite efecte devastatoare pentru psihicul bolnavului.
Există o mentalitate greşită la nivelul societăţii noastre în ansamblu. Mulţi dintre pacienţi trebuie să depăşească un prag psihologic împovărat de ruşine, teama de etichetare, stigma socială şi anxietatea în legătură cu medicamentele pe care ar trebui să le utilizeze, iar această problematică reprezintă o provocare zilnică pentru mine, deoarece e nevoie să muncesc din greu în sensul dezrădăcinării acestor idei preconcepute. Mulţi pacienţi apelează la consultaţiile private, cu toate că sunt asiguraţi şi se întâmplă de multe ori să am, într-o zi, mai multe consultaţii în cabinetul particular decât în sistemul de stat, una dintre principalele temeri fiind aceea de a nu figura în sistem cu un diagnostic psihiatric.
Pentru a ameliora simptomele de depresie aveti nevoie de schimbări.
1. Stilul de viață. Faceți mişcare cel putin 30 minute în zi. Asigurați-vă că aveți timp pentru odihna, somn şi relaxare. Odihniți-vă cel putin 8 ore pe noapte. Adoptați o dietă sănătoasă. Mergeți la yoga, pilates, meditație. Luați vitamine şi minerale, dar nu înainte de a discuta cu medicul dumneavoastră.
3. Nu rămâneți singur, nu vă izolați. Cu toate că în cazul unei depresii asta e cea mai mare dorința, toți să te lase în pace şi să dispară din viața ta, împotriviți-vă. Sunați rudele, ieșiți cu prietenii, comunicați, încercați să recunoașteți celor mai apropiați că suferiți o depresie pentru a nu fi lasate în singurătate, singurătatea e nocivă în cazul dat.
4. Luați legătura cu un specialist. Nu este o ruşine şi nici ceva ieşit din comun să ceri ajutorul unui psiholog. În cazuri severe doar cu un specialist competent şi un tratament medicamentos se poate lupta şi învinge o depresie profundă.
Depresia nu e o boala incurabilă, nu e un virus sau bacterie, nu se transmite prin aer sau sînge, e ceea ce acumulăm în noi, ceea ce cultivam de la oamenii care ne înconjoară, ceea ce practic te omoară, te îngenunchează, te apleacă. Dar să te ridici sau ba, doar tu decizi, numai tu hotărăști pentru tine daca e să te laşi pradă vînătorului acesta fără milă sau să-l înfrunți.