Lidia Isac

Interviu în EXCLUSIVITATE cu LIDIA ISAC: ”M-am descoperit prin muzică”

Daria Capațîna

          Ce sentimente îți dă faptul că ești marea câștigătoare a etapei naționale Eurovision?

          Sentimente de bucurie, fericire și mândrie!

          Ai mai avut încercări de a participa la etapele naționale ale Eurovisionului. Cum crezi, ce ți-a adus succesul anul acesta?

          Am mai fost de patru ori la Eurovision. În 2015, am avut un duet cu un interpret din SUA şi am candidat pentru etapa națională în Elveția. Piesa de atunci – ”Citizens of the World” este și până acum difuzată la radiouri. Consider că anul acesta a contat foarte mult piesa cu care am participat. De altfel, ”Falling stars” le place europenilor și acest lucru este extrem de important.

          Care este povestea melodiei pe care o vei interpreta pe scena din capitala Suediei? Cine a compus-o, cine a făcut versurile şi ce spune textul ei?

          Anul trecut am fost la Eurovision în Austria împreună cu trupa Sun Stroke Project, iar acolo am făcut cunoștință cu unul dintre compozitorii piesei, Leonid Gutkin. Astfel, i-am dat să asculte câteva piese de-ale mele. Acesta s-a dovedit a fi încântat de vocea mea și în cele din urmă am decis să colaborăm. În toamnă, împreună cu echipa sa din Suedia, mi-a expediat un demo al piesei, care mi-a plăcut mult și am decis să o înregistrăm.

Cel mai important, cred eu, este faptul că acești autori au scris și piesa pentru Polina Gagarina: „A million voices”, care a câștigat locul II anul trecut la Eurovision, au mai scris și piesa pentru Dina Garipova: „What if”, care a ocupat locul V în Marea Finală a aceluiași concurs în anii precedenți. Sunt profesioniști, care au experiență în a scrie piese de top pentru Concursul Muzical Eurovision.

Textul este despre sentimentul de iubire, iar mesajul transmis publicului creionează faptul că dragostea este aidoma stelelor căzătoare, ea poate fi la fel de strălucitoare, dar și neprevăzută în același timp.

Lidia Isac

          Care sunt principalele tale atuuri în ceea ce privește evoluția scenică ?

          Talentul, munca, piesa și echipa sunt, cred eu, principalele mele atuuri.

          Ce surprize ne pregătești pentru scena din Stockholm?

          La Stockholm va fi un alt show şi o altă vestimentație. La moment suntem în proces de comunicare și căutare de regizori care vor face și vor crea scenografia. Gândim să facem ceva modern, ca de exemplu să nu avem foarte mulți dansatori. Ne vom axa mai mult pe video şi pe Led ecranele din spate. Nu pot să vă dau anumite detalii despre show sau costumație, deoarece suntem în proces și este încă prea devreme. Trebuie să vedem întâi de toate ce show facem ca mai apoi să vedem ce costumație s-ar încadra în show-ul dat.

          Ai fost invitată să cânți și în finala Eurovisionului din România. Ce ai putea să ne relatezi despre experiența căpătată?

          Am fost onorată să fiu invitată în finala etapei naționale din România și să cânt chiar la sfârșitul show-ului înainte de a fi anunțat câștigătorul. Mi-a plăcut foarte mult acolo, românii totuși sunt foarte ospitalieri și m-au primit cu brațele deschise, iar eu m-am simțit extrem de bine pe scenă. Calitatea, chiar și a tehnicii este foarte bună acolo.

          Ai avut ocazia de a compara nivelul organizațional a Eurovisionului în Moldova și în România. Aș vrea să te întreb dacă acesta diferă?

          Diferă! Mai ales, diferă ceea ce se arată la televizor și aici mă refer chiar și la sunet. La noi, în cadrul finalei, m-am simțit la fel de bine în scenă și am avut impresia că și sunetul este bun, dar la TV totuși a ieșit un altfel de sunet, nu atât de calitativ cum mi s-a părut mie, atunci în sală. În România, însă,  sunetul din sală și sunetul transmis la televizor a fost la fel de bun. Mi-a plăcut!

„„

          De ce ar trebui oamenii să voteze piesa ta:”Falling stars”?

          Este o întrebare ce ține de gusturile fiecăruia, iar despre acesta nu se discută, așa că, dacă o să le placă o să voteze!

          Cum merg pregătirile pentru Stockholm? Ce ții să punctezi , să perfecționezi înainte de evoluția ta în prima semifinală?

          Perfecționăm practic totul! Totul necesită o perfecționare: și interpretarea, și show-ul, și vestimentația, și mișcarea scenică! Să reprezint Republica Moldova la Eurovision este pentru mine o provocare și este o etapă în care eu mă voi schimba. De fapt, deja am început să mă schimb în interiorul meu. Luptăm mereu cu emoțiile pe care le aveam și uite că acum am început să le birui, pentru că am înțeles că deja e timpul, sunt pregătită și acest concurs va fi ca o trambulină pentru cariera mea.

          Pe cât de laudată, pe atât și de criticată a fost prestația ta scenică, interpretarea, chiar și piesa. Cum apreciezi criticile, tinzi sa le iei drept unele constructive?

          Au fost și critici constructive, au fost și critici dintre acelea pe care nu le-am înțeles, cred eu, care au venit mai mult din răutatea oamenilor. Totuși, la moment, vreau să primesc și primesc și citesc ceea ce este pozitiv, vreau să mă încarc cu o energie pozitivă, fiindcă de negativ nu am nevoie acum. Am nevoie acum de gânduri care mi-ar oferi curaj și încredere ca să reușesc să mă axez deja pe ce am de făcut, pentru că am de făcut foarte multe și sunt doar două luni la dispoziție în care trebuie să  perfecționez la maxim tot ceea ce era. E și normal că există critici, an de an după ce câștigă cineva acestea apar. Eu cred că oricine ar câștiga, oricum ar exista și critici și laude.

„„

          Potrivit unui site de totalizare a pariurilor online, Lidia Isac, care reprezintă Moldova este, la casele de pariuri, pe ultima poziție, cu cele mai puține șanse de a câștiga Eurovisionul. O țară întreagă este cu ochii pe tine și îți ține pumnii ca să ajungi în Marea Finală. Într-o asemenea conjunctură, tu pentru ce loc ai miza?

          Anul acesta, va fi foarte complicat pentru Republica Moldova să se califice în Marea Finală, pentru că este în prima semifinală.

În primul rând este la început, în al doilea rând nu are țări care de obicei o susțin în prima semifinală cum ar fi: România, Ucraina, care deja sunt în a doua semifinală. Lucrurile menționate sunt un factor negativ, pot să spun.

După cum am mai zis, va fi foarte greu să trecem în finală, foarte greu, dar, totuși, scopul nostru primordial este acesta. Ne dorim ca piesa noastră să placă la cât mai multă lume din Europa, chiar și țărilor care de obicei nu ne acordă atât de multe puncte.

          Consideri participarea ta la Eurovision și faptul că ne vei reprezenta țara un apogeu al carierei tale muzicale sau abia un început?

          Este un început forte, consider eu! Nu pot să zic că este un punct culminant, pentru că nu o să mă opresc aici. O să treacă Eurovisionul și o să apară alte idei pentru creație, o să înregistrez piese, o să fac albumuri, adică nu se oprește totul aici. Eurovisionul este, totuși, o platformă enormă de promovare, fiindcă ești în scenă și cânți pentru milioane de oameni, spectatori și telespectatori, care te văd și te vor cunoaște.

          Care este primul cuvânt ce îți vine în minte când spui ”Eurovision”?

          În engleză ar fi ”come together”, ceea ce ar însemna prietenie, lume care se adună împreună.

„„

          Cine sunt susținătorii tăi cei mai aprigi?

           Producătorul meu, echipa cu care lucrez, familia, prietenii, până și foarte mulți oameni necunoscuți, cu care comunicăm prin intermediul rețelelor de socializare și, până la urmă, devenim prieteni.

          Fiind născută în Sankt Petersburg în Rusia, nu crezi că acest fapt ar putea deveni subiect de discuţie pentru presă?

          În Rusia deja au apărut articole precum că: ”O interpretă originară din Sankt Petersburg reprezintă Moldova la Eurovision”, dar totuși eu sunt moldoveancă de naționalitate. Părinții mei și-au făcut studiile acolo, dar ei sunt ambii cetăţeni ai Republicii Moldova. Pur și simplu s-au întâlnit în acel oraș, dar după două luni de la nașterea mea s-au întors în Republica Moldova.  Îmi pare bine, totuși, că în agențiile de presă renumite din Rusia se discută despre mine, se face PR. Câteva instituții mass media de acolo au luat și interviu de la mine direct pe Skype ca să le povestesc mai multe detalii.

          De unde vine dragostea ta față de muzică?

          Am făcut 8 ani de școală muzicală, specialitatea pian, dar dragostea față de muzică cred că vine de undeva din interior și sursa ei este inexplicabilă. Cred că este un dar pe care, atunci când l-am descoperit am înțeles că aceasta este ceea ce vreau să fac, aceasta este ceea ce sunt eu. Așa m-am descoperit pe mine, prin muzică!

Am început să fac muzică de la 7 ani, am absolvit școala muzicală la specialitatea pian. Până la vârsta de 13 ani, niciodată nu gândeam că pot cânta cu vocea, tot timpul cântam la instrument și iată la 13 ani, am trecut în fața clasei să răspund tema la limba franceza. Menționez că am absolvit Liceul francofon „Gheorghe Asachi”. La acel moment am avut o profesoară nouă de limba franceză şi scriind în catalog aceasta era foarte concentrată. Atunci când eu am început să vorbesc, să răspund tema,dumneaei a întors capul și a spus: ”Doamne, da’ ce voce gravă ai, așa parcă ești un băiat! Tu nu cumva cânți?”, iar eu i-am răspuns: ”Nu, eu dansez, doamnă profesoară”. În acea perioadă mă ocupam de vreo 4 ani profesional, la clubul sportiv de dans ”Codreanca” și îmi părea că mă voi afirma în dansuri. După câteva clipe profesoara mi-a spus: ”Nu, tu, îmi pare că ai putea foarte bine să cânți! Învață te rog piesa lui Edith Piaf!”. Era momentul în care zilele următoare trebuia să înceapă săptămâna francofoniei și dumneaei mi-a dat să învăț câteva piese de Edith Piaf. Eu le-am interpretat și am înțeles că pot cânta și îmi iese foarte bine cu vocea aceasta a mea gravă. Profesoara mi-a găsit, nu știu de unde, și o rochie neagră ca să fiu, ca stil, asemănătoare lui Edith Piaf. După ce am ieșit pe scenă toți au început să mă numească ”mica Edith Piaf”, fiindcă chiar erau multe asemănări, și în voce, și în chipul meu firav, eram așa micuță. De atunci am început să cânt. După aceasta mi-am găsit și un profesor de vocal și am început să cânt profesional. După un anumit timp,am început să particip la diferite concursuri.

„„

          Presupun că ai o listă lungă a concursurilor la care ai participat!Relatează-ne despre concursurile care ți-au marcat dezvoltarea și ascensiunea în carieră!

          Primul meu concurs a fost în 2006, în Bulgaria, când aveam 13 ani. A fost un concurs internațional al tinerilor interpreți și se numea: „Серебряная Янтра” unde am luat premiul publicului. După care au urmat foarte multe concursuri aici, în Republica Moldova unde am luat Grand Prix-uri unul după altul cu piesa ”La vie en rose”. Îi impresionam pe toți prin faptul că eram foarte firavă și cântam niște piese serioase. Unul dintre cele mai importante concursuri, cred eu, a fost în 2014, ”Новая волна”, când după 7 ani, Moldova a reușit să treacă în finală, adică eu am reușit să mă calific în finală și să reprezint țara. La acel concurs internațional am participat cu mai multe cover-uri din repretoriul  Michael Jackson, piesa din repertoriul Glam Girls, cu care am participat și la Eurovision Moldova: ”You believed in me” și un duet cu interpretul Арсений Бородин care a câștigat locul I anul acesta, în cadrul proiectului ”Главная сцена”. Aceasta este o experiență care m-a marcat foarte mult. Am stat acolo două săptămâni în care am învățat foarte multe de la un regizor renumit, Александр Ревзин. El ne-a învățat cum să fim artiști, cum să transmitem energia publicului, cum să cântăm la public și nu doar să stăm și să căutăm nu știu ce pe jos, în podea sau să cântăm cu ochii închiși, cum fac de obicei toți începătorii. Am cunoscut foarte multe staruri care s-au adunat acolo, cum ar fi Алла Пугачева, Филипп Киркоров. În urma acestui concurs am crescut foarte mult. Apoi în Sankt-Petersburg am luat Grand Prix-ul la concursul internațional „Baltic Super Star”, în Kârgâzstan am luat locul I la concursul numit „Meikin Asia 2015”.

          În 2015 ai absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, dar ai preferat să te dedici muzicii în continuare. Cum te ajută jurnalismul în lumea muzicii?

          Tata era mai sceptic față de profesia de muzician, pentru că nu este stabilă. Fiecare părinte îi dorește copilului un viitor mai stabil și la fel și tatăl meu credea că voi găsi stabilitatea făcând facultatea de economie, dar eu am ales ca alternativă jurnalismul. Faptul că am făcut facultatea de jurnalism mă ajută foarte mult. Am învățat cum să vorbesc corect, am făcut și ore de dicție, am activat și la radio. De aceasta și am ales jurnalismul, ca să fie aproape de ceea ce fac eu. Totuși, până la urmă, jurnaliștii sunt cei care creează imaginea unui artist și eu, într-un fel din interior știu cum să fac aceasta. Am învățat la jurnalism și este un avantaj pentru mine.

          Care sunt cele 3 calități ale Lidiei Isac cu care aceasta se mândrește?

          Bunătatea, sinceritatea, talentul!

          Ce mesaj le transmiți celor care te susțin pentru această finală și celor care au alte preferințe?

          Eu vreau, în primul rând, să le mulțumesc și celor care mă susțin, și celor care mă critică, fiindcă, chiar și din critică poți să iei ceva bun și să te perfecționezi. Chiar le mulțumesc mult persoanelor care mă crtitică într-o manieră sau alta, pentru că e mai bine când oamenii au atitudine decât atunci când sunt indiferenți și pasivi. Așa că vreau să-mi exprim recunoștința oricum și să le spun că, dacă o să muncească mult, o să creadă în forțele proprii, în talentul pe care îl au în orice domeniu, oricare ar fi acesta, atunci vor putea izbuti. Dacă muncești și crezi în tine, visele se împlinesc.

„„

          Ce planuri ai pentru viitor?

          Încă nu știu. Acum sunt concentrată doar pe Eurovision. În fiecare zi ne întâlnim cu producătorul, dicutăm, căutăm idei. Nu pierdem nici un minut, pentru că, deși pare că mai avem la dispoziție două luni, totuși nu este chiar atât de mult timp. Oricum, după Eurovision veți mai auzi foarte multe despre Lidia Isac.

 Echipa Liber TV îți dorește mult succes la Eurovision și ține să îți mulțumească pentru sinceritatea și amabilitatea cu care ne-ai acordat acest interviu!