Marina Tauber

Marina Tauber, plasată în arest preventiv pentru 30 de zile

Corina Bezer

Şedinţa de judecată s-a desfăşurat cu uşile închise pe fondalul protestelor. Membrii şi simpatizanţii Partidului Şor au cerut eliberarea Marinei Tauber. La intrarea în sala de şedinţe, după deliberări, Marina Tauber a declarat pentru jurnalişti că asupra sa sunt făcute presiuni politice.

„Mi-e frică, ca oricărui om. Îi mulțumesc avocatului meu pentru curaj, pentru că și el a fost presat să renunțe la acest caz. Vreau să mă adresez liderului nostru, Ilan Șor. Indiferent de ce ar fi decis azi judecata, noi am fi continuat să luptăm. Oricât de mult am fi amenințați, batjocoriți, noi vom apăra drepturile dvs, Ilan Mironovici. Vom apăra drepturile țării noastre”, a spus Tauber de pe treptele judecătoriei.

Amintim că cei doi deputaţi din partea Partidului "Şor" sunt cercetaţi penal pentru că ar fi fost implicaţi în frauda bancară. Imunitatea le-a fost ridicată cu voturile a 56 de deputaţi, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu.

În timpul reţinerii celor doi deputaţi ai Partidului "Şor", mai mulţi orheieni au vrut să-i oprească pe ofiţerii CNA. Potrivit lor, un bărbat cu dizabilităţi s-a aruncat pe capota automobilului în care se afla Tauber.

Acum o lună şi Ilan Șor a fost lipsit de imunitatea parlamentară, după ce procurorul general interimar, Dumitru Robu, a venit cu o solicitare similară. În iunie 2017, Ilan Şor a fost condamnat la şapte ani şi şase luni de închisoare, fiind acuzat de escrocherie și spălare de bani, în unul dintre dosarele ce vizează devalizarea Băncii de Economii, a Băncii Sociale și a Unibank.

Totodată, procurorii au pornit un dosar pe faptul trecerii ilegale a frontierei de stat de către Ilan Şor, în perioada 14 – 17 iunie, faptă care se pedepseşte cu închisoare de până la doi ani.