De Ultimă Oră

Prețul la gazul natural ar putea crește cu 4 lei pentru un metru cub. Solicitarea Moldovagaz

Moldovagaz solicită majorarea tarifului la gaze naturale cu 30%, ceea ce ar însemna o creștere cu patru lei pentru un metru cub. Potrivit ANRE, „solicit…

Actualizat acum 12 ore

Dodon-Iohannis întrevedere la New York

Igor Dodon s-a întâlnit, în sfârșit, cu Klaus Iohannis. Despre ce au discutat cei doi șefi de stat

Corina Bezer

Potrivit unui comunicat al Președinției, în cadrul discuțiilor, oficialii au parcurs întreaga agendă a relațiilor bilaterale. Igor Dodon a subliniat caracterul strategic al cooperării noastre, menționînd faptul că România este cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova.

De asemenea, Dodon  a adus mulțumiri conducerii României pentru susținerea Republicii Moldova în domenii de interes major și pentru realizarea mai multor programe și proiecte importante, inclusiv in domeniul economic, social, energetic. În context, Igor Dodon a reiterat faptul că relațiile cu statul vecin constituie o prioritate pentru administrația prezidențială.

„Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat în cadrul întrevederii că, din perspectiva României, drumul european al Republicii Moldova, pe care Bucureştiul îl susţine cu fermitate, este singura opţiune de natură să aducă prosperitate cetăţenilor săi. Totodată, preşedintele României a evidenţiat importanţa menţinerii şi dezvoltării Parteneriatului Strategic bilateral pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, ca relaţie specială, strategică şi care trebuie să aibă permanent substanţă”, a transmis Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat.

Preşedintele român a abordat şi tema conflictului transnistrean, arătând că ţara noastră este „direct interesată de evoluţiile privind acest dosar, având în vedere interesele de securitate” ale României.

„Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că din perspectiva României, care sprijină soluţionarea acestui conflict cu respectarea frontierelor internaţional recunoscute ale Republicii Moldova, este important de evitat orice soluţie care implică federalizarea Republicii Moldova sau altă formulă, care ar afecta vectorul său pro-european”, se mai arată în comunicatul instituției prezidențiale de la București.

Totodată, a făcut apel la valorificarea patrimoniului comun de istorie, cultură şi limbă română, „care nu pot şi nu trebuie în niciun caz să fie negate sau instrumentate politic” în Republica Moldova.