Chișinău// Concediu pentru lucrătorii medicali care au atins vârsta de 63 de ani, dar și pentru cei cu maladii cronice
Mai mult, prescrierea medicamentelor compensate pentru un termen de 3 luni și recepționarea acestora de către rude sau asistentul social are loc la postul de triaj amenajat la intrarea în Centrul medicilor de familie din cadrul asociațiilor medicale-teritoriale. Tot acolo, este verificată termotria persoanelor și asigurată dezinfectarea mâinilor.
Potrivit Primăriei Chișinău, cele 500 de teste pentru depistarea COVID-19, din donația făcută de către un agent economic, au fost distribuite către cadrele medicale din asociațiile teritoriale medico-sanitare publice, cât și instuțiilor spitalicești: IMPS SCM „Sfântul Arhanghel Mihail” și IMSP SCM „Spitalul de boli contagioase pentru copii”.
Tot în scop de profilaxie a infecției virale de tip nou, au fost reduse vizitele pacienților la insituțiile medicale publice prin amânare sau reprogramare, în cazurile cu maladii cronice. Totodată, în spitale nu este admisă prezența vizitoatorilor, decât la bolnavii gravi, pentru o perioadă limitată.
Menționăm că din cei 1,2 mil. lei alocați Direcției generale asistență socială și sănătate, sursele rămase din donațiile cetățenilor și agenților economici, vor fi achiziționate 3500 de echipamente pentru medici, 1000 de teste pentru depistarea COVID-19, 3500 de viziere și tot atâtea măști de protecție, precum și 30 de termoscanere.
Precizăm că de luni, 30 martie, a.c., alte două instituții spitalicești din capitală: IMSP SCM „Arhanghelul Mihail” și IMSP SCM „Valentin Ignatenco” au fost inluse în lista celor strategice pentru tratarea pacienților cu urgențe medicale aferente maladiei COVID-19.