Încă o persoană a decedat din cauza noului coronavirus. În prezent, 67 de persoane sunt în stare gravă
La fel, astăzi urmează să fie externat un pacient de 22 ani, tratat de COVID-19, la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase “Toma Ciorba”.
La moment, 67 de persoane infectate de COVID-19 sunt în stare gravă, 209 pacienți sunt în stare de gravitate medie și 243 de persoane în stare satisfăcătoare.
Începând de astăzi, vor fi activate noi instituții spitalicești pentru internarea persoanelor suspecte și confirmate cu infecția COVID-19 : Spitalul de Stat, SR Hâncești și SR Anenii Noi.
Potrivit directorului Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, la ora actuală se conturează 3 teritorii de risc sporit de infecție cu COVID-19, mun. Chişinău – 39% din toate cazurile de infectare cu COVID-19, raionul Ştefan Vodă, 14% și Soroca – 12%.
Nicolae Furtună s-a referit şi la cazurile de infectare în rândul lucrătorilor medicali. Acesta a afirmat că marea majoritate nu sunt legate direct de acordarea asistenţei medicale pacienţilor, fiind vorba de contacte în familie şi ulterior, în colectivul de muncă.
Astfel, la ziua de azi, sunt înregistrate 148 de cazuri de infectare a lucrătorilor medicali, dintre care : 31 cazuri la Ștefan Vodă (transmitere comunitară, nici o persoană nu a fost infectată în cadrul prestării serviciilor medicale), 50 cazuri – Soroca (în urma anchetei epidemiologice doar în 4 cazuri a fost constatată legătura cu prestarea serviciilor medicale, în restul cazurilor transmitere comunitară), 8 cazuri – Spitalul de psihiatrie (transmitere habituală, comunitară), 8 cazuri – instituții medicale private, farmacii – 2 cazuri, celelalte cazuri sunt înregistrate în cadrul instituțiilor medicale municipale și raionale.
Menționăm că, doar în 30 cazuri, infecția cu COVID-19 este asociată cu prestarea asistenței medicale, cifra se actualizează. Conform datelor ANSP, la ora actuală, în Republica Moldova, perioada medie de incubaţie a infecţiei cu noul Coronavirus (contactul cu agentul patogen şi termenul de dezvoltare a simptomelor) este de 6 zile, iar rata de contagiozitate (R0) – rata de infectare de la o persoană la alta, este de 2,6, media globală situându-se între 1,5-3,5.
Potrivit specialiştilor, în contextul unei rate de contagiozitate de 2,6 şi a perioadei medie de incubaţie de 6 zile, se prognozează ca până la sfârşitul lunii mai să fie înregistrate 31 mii cazuri de infectare cu COVID-19 în Republica Moldova.
Specialiştii atenţioneză, că dacă vor fi respectate măsurile stricte de izolare şi recomandările autorităţilor, rata de contagiozitate ar putea scădea la 1,5, ceea ce înseamnă că numărul de cazuri înregistrate se va reduce, la fel şi povara asupra sistemului de sănătate. De asemenea, morbiditatea s-ar putea diminua, aproximativ de 10 ori.