Elevii claselor a IV-a și a IX-a ar putea să nu susțină în acest an examenele. Ce se va întâmpla cu bacalaureatul
„MECC crede că este oportun să nu fie organizată testarea pentru clasa a patra. Anularea nu va crea dificultăți pentru finalizarea ciclului primar. De asemenea, este rațional să nu fie organizate examenele de absolvire a gimnaziului. Elevii care termină anul acesta clasa a noua vor primi certificate de studii gimnaziale în baza notelor medii din clasele a 7-a – a 9-a. Notele de la disciplinele de examen vor reprezenta media aritmetică cu rotunjire a notelor medii anuale obținute pe parcursul ciclului gimnazial. În baza certificatelor de absolvire de studii gimnaziale, copiii vor putea să se înmatriculeze la liceu”, a comunicat ministrul Educației, Igor Șarov.
Decizia definitivă cu privire la BAC va fi luată ulterior, când va fi permis accesul elevilor în școli.
„Experiența pe care ne-o dorim e să organizăm examenele în iunie-iulie. Incertitudinea ne poate dicta situații alternative, despre care MECC va putea comunica la mijlocul lunii mai”, a spus Șarov.
Oficialul mai spune că autoritățile au semnalat mai multe probleme ce țin de asigurarea învățământului la distanță. În acest sens, mai multe țări, organizații internaționale, dar și agenți economici au alocat bani, au donat laptopuri și au asigurat cu internet toate cadrele didactice din țară. În același timp, Igor Șarov a declarat că Ministerul Educației va solicita ca profesorii să primească salariile integral. Mai mult, ministrul a anunțat că platforma „Educație Online" va deveni disponibilă de săptămâna viitoare. Programul va conține materialul didactic care urmează a fi predat până la sfârșitul anului de studii, conform curriculumului aprobat. Potrivit autorităţilor, 331 000 de elevi vor avea acces la programul școlar, elaborat în format virtual.