dd

Prima şedinţă de judecată în dosarul unioniştilor privind amenda de 22 500 lei pentru întâmpinarea ajutoarelor românești

Corina Bezer

Potrivit preşedintelui Asociaţiei "UNIREA-ODIP", Vlad Bileţchi, fiind legal citat, agentul constatator (cel care învinuieşte) nu s-a prezentat în instanţă. Mai mult, planificată la ora 10, şedinţa de judecată a început abia la 11:15. Totuşi, Bileţchi spune că până în prezent, instanţa de judecată a fost corectă şi imparţială. Astfel, Vlad Bileţchi şi avocatul său, Vlad Vlaicu, şi-au exprimat toate argumentele de drept şi de fapt referitoare la ilegalitatea sancţiunii aplicate, cerând totodată citarea unicului martor pe dosar, Maria Olar. Cererea a fost acceptată, la următoarea şedinţă aceasta fiind obligată să se prezinte. 

Argumentele apărării au fost următoarele:

1. Martorul Maria Olar a fost intimidat şi a dat declaraţii ilegale şi tendenţioase, lucru recunoscut chiar de aceasta. 

2. În cadrul procesului, poliţia a apelat poliţia pentru ca poliţia să ia măsuri, iar agentul constatator care a apelat 112 este autorul notei informative ca probă în dosar. Cu alte cuvinte, singur şi-a atribuit dosarul. 

3. Unioniştii au accentuat faptul că au fost amendaţi pentru un articol ce presupune pretinsa aflare în spaţiul public a mai mult de trei persoane, dar în instanţă, unioniştii au fost citaţi pentru eschivarea bolnavului de la tratamentul tuberculozei. 

4. Deşi au fost identificate 80 de persoane în cadrul ceremoniei de întâmpinare a ajutoarelor, au fost sancţionaţi doar 2 – Vlad Bileţchi şi Dorin Chirtoacă. Acest lucru demonstrează discriminare şi încălcare a principiului legalităţii în faţa legii, spun unioniştii. 

5. Cireaşa de pe tort – deşi încălcarea spune că au fost mai mult de trei persoane în spaţiul public, sancţionaţi au fost doar doi. "Este de noaptea minţii. Cei patru erau trei – Luca şi Matei", a declarat Bileţchi. 

Astfel, următoarea şedinţă de judecată în acest sens va avea loc pe 25 august, la ora 11:30, la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.

Amintim că la data de 7 mai, 20 de camioane pline cu ajutor umanitar din partea României au ajuns în R. Moldova, însă nu în Piața Marii Adunări Naționale, ci sub podul din cartierul Telecentru, pe șoseaua Hîncești. Atunci, mai multe persoane, au întâmpinat ajutoarele atât la punctul de trecere a frontierei, cât și în cadrul ceremoniei de întâmpinare a convoiului. Cu drapele tricolore, oamenii au dorit astfel să-și manifeste recunoștința pentru sprijinul considerabil al statului român în lupta cu pandemia COVID-19.