Minus un candidat la funcţia de preşedinte. Constantin Oboroc anunţă că a stopat procesul de colectare a semnăturilor şi nu mai candidează la prezidenţiale
Mai mult, unii membri ai grupului de iniţiativă s-au îmbolnăvit de COVID, iar alții ar fi sabotat procesul de colectare. Constantin Oboroc urma să adune în trei săptămâni 15 mii de semnături. El a anunţat că se va adresa Comisiei Electorale Centrale pentru a remite listele de subscripţie, care au fost primite iniţial.
"A fost o misiune mult prea grea şi complicată pentru o echipă de oameni entuziaşti care s-au convocat la apelul meu. Noi am crezut sincer că aceşti 47 de oameni care au obţinut legitimaţiile se vor implica, însă, din păcate, nici jumătate dintre ei nu au plecat să colecteze semnăturile", a declarat Constantin Oboroc în cadrul unei conferinţe de presă.
Amintim că, pe 29 septembrie, generalul în rezervă, Ion Costaş, un alt aspirant la funcția de președinte a anunțat că nu se va înregistra în calitate de candidat. Acesta a precizat că a colectat mai mult de 17 mii de semnături în susținerea sa, însă nu vrea să participe în cursa electorală, pentru a nu fi părtaș la „niște abateri legale față de cerințele Constituției”. Anterior,
Anterior și Alexandr Kalinin a anunţat că renunţă să candideze și a explicat că a luat această decizie după ce un membru al grupului său de inițiativă ar fi fost agresat fizic.
Până în prezent, au fost înscriși de CEC doar 5 candidați: Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Igor Dodon și Violeta Ivanov.
Totodată, CEC a decis să nu îl înregistreze pe Andrian Candu în cursa electorală, pe motiv că nu a întrunit numărul suficient de semnături în susținerea sa. Candu a atacat decizia la Curtea de Apel, care a dat dreptat CEC. Reprezentanții Partidului „Pro Moldova” au anunțat că vor apela la Curtea Supremă de Justiție.