Avocatul Poporului, sesizat de AUR! Formațiunea cere protejarea drepturilor profesorilor
„Considerăm că această decizie este una discriminatorie în raport cu persoanele vaccinate și încalcă Legea nr. 121 din 25.05.2021 cu privire la asigurarea egalității, dar și mai multe clauze ale Codului Muncii și Tratatele internaționale la care Republica Moldova este parte. Din punct de vedere legal, Convenția Organizației Internaționale a Muncii nr. 155 privind securitatea și igiena muncii și mediul de muncă ratificată prin Hotărârea Parlamentului nr .755-XIV din 24 decembrie 1999, prevede clar că măsurile de securitate și igienă a muncii nu trebuie să antreneze nicio cheltuială pentru muncitori”, se arată în sesizarea depusă de AUR.
În această ordine de idei, AUR cere Avocatului Poporului să ia apărarea profesorilor, astfel încât nicio persoană să nu fie sancționată sau să rămână fără locuri de muncă.
„Considerăm că vaccinarea reprezintă un act medical intim, aflat la consimțământul fiecărei persoane și nicio lege sau act normativ nu poate forța sau obliga direct sau indirect administrarea unor substanțe medicale contrar voinței persoanei – declarație statuată de Tribunalul de la Nurnberg după cel de-al doilea război mondial”, se mai arată în sesizare.
În același timp, AUR susține revendicările părinților care au protestat la Ministerul Educației, cerând ca toate școlile să asigure procesul educațional cu prezența fizică în sălile de clasă.
„Sunt și eu profesor și cunosc cât este de anevoios procesul educațional în format online. La modul practic, orele online nu sunt eficiente, elevii nu asimilează materialul, iar la final are de suferit o întreagă generație. Totuși, atenționăm autoritățile să nu cumva să pună cap în cap doleanțele părinților cu cele ale profesorilor. Mai exact, cerem să nu fie șantajați părinții astfel încât să condiționeze prezența fizică în școli cu obligativitatea vaccinării profesorilor”, a precizat președintele AUR, Vlad Bilețchi.