Fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, în ancheta Panama Papers
Ion Sturza a fost premier al Republicii Moldova în perioada februarie – decembrie 1999. Ulterior, s-a retras din politică şi a revenit în mediul de afaceri, punând bazele mai multor companii. În anul 2002, împreuna cu grupul Rompetrol, a înfiinţat compania Rompetrol Moldova, al cărei preşedinte a fost. Pe tot parcursul său profesional în cadrul Rompetrol Group, societate petrolieră multinaţională cu majoritatea activelor în România, Franţa, dar şi Ucraina, Georgia, Republica Moldova, a colaborat cu Dinu Patriciu, la acea vreme director general al companiei petroliere.
În 2005, Grupul Rompetrol anunţă deschiderea reprezentanţei sale la Moscova, în subordinea lui Ion Sturza, care deţinea funcţia de vicepreşedinte de Dezvoltare Rompetrol pentru Rusia şi Comunitatea Statelor Independente. Director al reprezentanţei Rompetrol din Moscova a fost numit Constantin Lutsenko, care lucrase anterior la o serie de companii importante din Rusia, printre care Gazprom şi Novochimtrans, dar şi alte companii din domeniul petrolier şi petrochimic din Statele Unite ale Americii şi Germania, susţin jurnaliştii de la Rise Moldova, care au participat la investigaţiile media.
Potrivit documentelor obţinute de RISE Moldova, Ion Sturza a mai fost asociat cu Lutsenko în altă companie înregistrată în Insulele Virgine Britanice, Chandler Group Holdings, de unde Ion Sturza se retrage după şapte luni de la înfiinţare, cedând partea sa de firmă lui Lutsenko. În 2014, au loc schimbări în rândul acţionarilor, iar pachetele de acţiuni sunt trecute pe trei firme offshore, una înregistrată în Panama şi celelalte două în Insulele Virgine Britanice, mai arată Rise Moldova.
„În cadrul grupului Rompetrol existau foarte multe companii unde noi, ca manageri, eram beneficiari, dar nu mai ţin minte nimic despre aceste companii. Dar nu erau companii fondate pentru a face evaziuni sau acoperiri financiare sau de alt gen” le-a declarat Sturza jurnaliştilor Rise Project.
Înainte ca informaţiile care îl vizează să fie făcute publice, fostul premier scria pe contul său de facebook:
Văd unii politicieni moldoveni foarte relaxaţi prin offshorurile din Dubai. Nu e cazul! O investigaţie gigantică a unui consorţiu internaţional de jurnalişti. Va urma şi cu moldovenii. Atenţie!, offshorurile în sine nu sunt o problemă. Se folosesc în cazul holdingurilor de către foarte multe companii internaţionale. Este un fel de optimizare. Dar ele se declară în cazul tranzacţiilor internaţionale – cine este beneficiarul final. Se plătesc taxele şi bună ziua. În cazul dat, se pare că nimeni dintre cei nominalizaţi, făcând tranzacţii, nu au declarat că sunt beneficiari. Importantă este şi originea fondurilor şi dacă la iniţiere s-au plătit taxele. Poftă bună, politicieni moldoveni, posesori de offshoruri ascunse!
În septembrie 2009 Ion Sturza a părăsit compania Rompetrol şi a înfiinţat Fondul de Investiţii Fribourg Capital care pe parcursul anilor a făcut mai multe investiţii în Republica Moldova şi Romania.
Potrivit „Forbes”, Ion Sturza ar avea o avere de 90-95 de milioane de euro, în timp ce „Capital” estimează că omul de afaceri ar avea active de 84 de milioane de euro.