În perioada interbelică, în clădirea veche a instituţiei de învăţământ activa Liceul de fete „Regina Maria”.
Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a declarat că banii pentru construcţia monumentului vor fi adunaţi din donaţii şi sponsorizări, iar autorul lucrării va fi selectat în urma unui concurs public.
Potrivit Ministerului Culturii, monumentul se propune a fi edificat în scopul perpetuării memoriei Reginei Maria, personalitate de excepție a istoriei naționale.
„Regina Maria, de origine engleză, o femeie inteligentă și plina de vitalitate, a ajuns să cunoască profund poporul român, cultura, obiceiurile și, mai ales, aspirațiile românești, care au devenit valori ale sale. A fost o adevărată luptătoare, fondatoare a Comitetului Automobilelor Sanitare „Regina Maria” în Franța, organizatoare a numeroase spitale de campanie din Primul Război Mondial, apărătoare a intereselor României la Conferința de Pace de la Paris, membru-corespondent al Academiei de Belle – Arte din Franța”, menționează ministerul.
Regina Maria a organizat numeroase spitale de campanie în Primul Război Mondial şi a fost o apărătoare a intereselor României la Conferința de Pace de la Paris. Aceasta s-a născut în Regatul Britanic, în anul 1875, şi a decedat în 1938.