Imagini din satelit din Mariupol: morții din oraș sunt îngropați în gropi comune

Adelina Bogdan

Orașul-port Mariupol este bombardat de ruși de mai bine de o săptămână. Autoritățile vorbesc despre o adevărată catastrofă umanitară, după ce orașul cu peste 400.000 de locuitori a rămăs fără apă, căldură și electricitate. Până acum ar fi murit cel puțin 1.300 de civili. Miercuri, rușii au bombardat o maternitate, fiind cel puțin 9 morți în urma atacului, relatează Digi24. 

Imagini din satelit arată dezastrul din Mariupol, cu clădiri de locuințe, spații comerciale sau spitale distruse de bombele rusești. În cele nouă zile de asediu al trupelor ruse au murit aproape 1.300 de civili.

Fotografii tulburătoare arată trupurile celor morți puse într-o groapă comună, săpată în cimitirul din Mariupol. Imaginile publicate de Evgeniy Maloletka, fotoreporter Associated Press arată bărbați, unii îmbrăcați în salopete sau costume de protecție albastre, punând cadavre într-un șanț. În unele fotografii, cadavrele sunt puse în saci, dar altele sunt înfășurate doar în ceea ce par a fi pături.

Orașul este atacat de zile întregi, bombardat și izolat de forțele ruse. Locuitorii nu mai au apă potabilă, căldură și electricitate. Ministrul de Externe al Ucrainei a acuzat Rusia că a comis crime de război prin ținerea „ostatică” a 300.000 de civili.

Pentru a face față numărului mare al morților, muncitorii orașului au săpat un șanț adânc, lung de peste 22 de metri, în interiorul unui cimitir în care au îngropat cadavrele soldaților și civililor care au fost uciși în timpul atacurilor repetate ale forțelor ruse.

Viceprimarul din Mariupol, Serghei Orlov, a spus pentru CNN că nu știe exact numărul civililor uciși. „Nu știm câte, pentru că nu putem aduna toate cadavrele și nu putem număra”, a spus acesta.

Un spital pentru copii și o secție de maternitate au fost complet distruse, miercuri, de bombardamente. Cel puțin 9 persoane și-au pierdut viața, fiind zeci de răniți. Printre cei răniți se află femei în travaliu, a mai spus guvernatorul regional Pavlo Kirilenko. În imaginile apărute după atac pot fi văzuți pacienți scoși pe targă din maternitatea distrusă.

Încercările de marți și miercuri de a începe procesul de evacuare a aproximativ jumătate din cei 400.000 de locuitori disperați ai orașului asediat printr-un „coridor umanitar” au fost abandonate după ce guvernul ucrainean a acuzat forțele ruse că au continuat bombardamentele.