min

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei susține incluziunea persoanelor cu probleme de sănătate mintală prin Programul Național de Dezinstituționalizare

Corina Bezer

Părțile au discutat despre activități comune care ar putea facilita incluziunea persoanelor cu probleme de sănătate mintală în comunitate. Astfel, s-a propus semnarea unui memorandum de înțelegere care ar asigura punerea în practică a serviciilor sociale la nivel local pentru această categorie de beneficiari, precum și inițierea unor acțiuni practice la nivel interministerial.

Actualmente, MMPSF lucrează la evaluarea complexă a Internatului psihoneurologic din c. Brînzeni, r. Edineț și a celui din mun. Bălți. Evaluările instituțiilor rezidențiale vor sta la baza elaborării Planurilor de transformare a instituțiilor rezidențiale și a Programului național de dezinstituționalizare.

„„

”Integrarea socială a persoanelor cu dizabilități mintale este cea mai mare provocare atât pentru autoritățile publice centrale, cât și cele locale. Or, dezinstituționalizarea persoanelor cu dizabilități necesită o planificare minuțioasă și implică eforturi comune cu toți actorii interesați. Noi, ca minister avem experiența copiilor dezinstituționalizați, ceea ce poate servi drept model de bune practice și pentru dezinstituționalizarea persoanelor cu dizabilități”, a declarat ministrul, Stela Grigoraș.

Proiectul ”Reforma serviciilor de sănătate mintală” se bazează pe implementarea conceptului de Tratament Flexibil Asertiv Comunitar (FACT – Flexible Assertive Community Treatment) pentru a oferi servicii de sănătate mintală cu sprijinul unei echipe multidisciplinare. Astfel, echipele FACT care vor opera în țară vor fi compuse dintr-un psihiatru, asistente medicale și sociale, un psiholog și un terapeut ocupațional. Acest model de tratament este utilizat cu succes în țări ca Marea Britanie, Elveția și Olanda.