Drapelul României

EDITORIAL// Corina BEZER: Patul lui Procust sau cum nu am fost niciodată lăsați să trăim liber

Corina Bezer

Procust este un personaj din mitologia greacă. Acesta ademenea călătorii și le oferea ospitalitatea casei sale. Odată ajunși în casă, Procust îi obliga să se culce pe un pat de aramă. Atunci când acel călător era mai scurt decât patul, Procust îi întindea corpul, trăgându-l de mâini și de picioare, până ce-l lungea pe potriva patului. Dacă oaspetele era mai lung decât patul, Procust îi tăia capul ori picioarele. Evident, în orice situație deznodământul era moartea călătorului ghinionist.

Vă întrebați probabil ce legătură are acest mit cu editorialul respectiv? Ei bine, de-a lungul anilor, poporul român a fost de multe ori asuprit, trădat, iar pământul a fost mutilat de setea și orgoliul marelor imperii. Și ori de câte ori nu am încercat să fim noi înșine, să fim un popor unit, să ne dezvoltăm ca un tot întreg și să prosperăm, de atâtea ori ni s-au pus bețe în roate. Altfel spus, acest pământ a fost dintotdeauna victima unui „pact” sau a unui „tratat”, care  a știut de fiecare dată să ne despartă, să ne rupă, să ne schimbe și să ne influențeze. La fel ca în mitul lui Procust:  dacă ne uneam – venea cineva și ne despărțea, iar dacă încercam cumva să spunem lucrurilor pe nume, pe loc această mișcare era anihilată.

Recent, într-un interviu pentru postul public de televiziune, Marius Lazurca, ambasadorul României la Chișinău, spunea că „Faptul că unirea nu mai este o temă tabu se explică prin aceea că a fost schimbată percepția față de România. Această schimbare se datorează acțiunilor întreprinse, este efectul unei unei colaborări mai bune”. Într-adevăr, dacă facem o analiză, observăm că în urmă cu 10 – 20 de ani, se vorbea pe ascuns despre unire, iar despre marșuri pro-unire nici nu putea fi vorba. Acum, însă, societatea vorbește deschis despre unire, iar românismul este pe ordinea de zi a multor parlamentari atât din Republica Moldova, cât și din România. La această „dezghețare” au contribuit mult oamenii de cultură, unii politicieni, societatea civilă și, în special, mass-media.

Totuși, pentru a transmite corect mesajul unirii, pentru a nu-l deforma și pentru a-l reda într-o manieră echidistantă, este nevoie de o presă #Liberă. Ziarul Românesc Liber și Portalul de Știri Liber au apărut recent pe piața mediatică din Republica Moldova, însă au venit ca o sursă de aer proaspăt pentru unioniști. De aceea, vă invităm să vă informați corect și #liber din surse de încredere, care nu au interese ascunse.

Pe data de 23 iunie, în Parlamentul Republicii Moldova, vor fi audiați șefii SIS, MAI și Procuraturii Generale cu privire la campania de informare la corturi a asociației unioniste ODIP. Și dacă tot vorbeam mai sus de libertate și echitate, despre ce fel de libertate poate fi vorba atunci când se încearcă a intimida cei care luptă pentru adevăr și dreptate? Despre ce democrație și libertate a exprimării poate fi vorba, dacă se încearcă a ne închide gurile pentru a nu spune lumii adevărul? Nu ne rămâne decât să vedem ce ne rezervă ziua de joi, însă indiferent de orice s-ar întâmpla, istoria și adevărul nu vor putea fi negate niciodată, iar noi vom continua lupta pentru dreptate, pentru limba română, pentru valori românești și pentru Patrie. 

Haideți să nu mai fim acele victime ale lui Procust, cum ziceam mai sus, și să nu lăsăm alții să ne modifice, să ne influențeze și să facă tot ce doresc cu viețile noastre. Doar simțindu-ne liberi în suflet și-n simțiri, vom putea îmbrățișa tot ce înseamnă românesc și vom aduce unirea ACASĂ.

Autor: Corina BEZER, Redactor-șef Liber TV