Expert european: „Atunci când guvernările eşuează, organizaţiile societăţii civile mobilizează societatea”

Elena Mudrâi

 

„Singura şansă şi sursă de succes a Moldovei este de a conserva energia şi calitatea societăţii sale civile, deoarece acest lucru este ceva ce asigură Moldovei succes în efortul său în direcţia democraţiei. Abilitatea de a face parte din schimbarea societăţii este o calitate rară. Respectiv, societatea civilă din Moldova reprezintă un avantaj şi un potenţial care va prevala în cele din urmă, datorită căruia transformările democratice din Moldova pot deveni un succes”, susţine directorul executiv al Fundaţiei Europene pentru Democraţie.

Potrivit expertului european, situaţia sectorului asociativ din alte ţări este mai dificilă decât în Moldova, şi asta pentru că „putem vedea exemple când societatea civilă nu poate funcţiona în mod liber, la fel cum se întâmplă în Moldova”.
Organizaţiile societăţii civile trebuie să asigure un control permanent pentru a face autorităţile mai responsabile, mai crede Jerzy Pomianowski.

„Societatea civilă trebuie să controleze fiecare guvern nou din prima zi, şi trebuie să-l facă responsabil pentru acţiunile sale. Nu e vorba doar despre feţe, este vorba şi despre un mecanism ce trebuie să existe şi să fie acceptabil pentru toată lumea”, a declarat expertul, într-un interviu pentru agenţia Info-Prim NEO.

Acesta consideră că sectorul asociativ din Moldova este la fel de puternic ca cel din Ucraina.

„Eu cred că Moldova şi Ucraina au societăţi civile similar de puternice, şi asta e ceea ce permite menţinerea transformărilor.Există momente când guvernul nu livrează ceea ce promite. În asemenea cazuri, societatea civilă trebuie să mobilizeze societatea. Fapt ce există în Moldova şi Ucraina.”, a adăugat Pomianowski.