Impactul Brexit-ului asupra Republicii Moldova
”În primul rînd va avea de suferit mesajul proeuropean, care a pierdut teren în ultimii ani, în schimb politicienii pro-estici vor exploata la maximum faptul că un stat cu o poziție importantă în Uniunea Europeană a luat o decizia de a ieși din UE”, a declarat Viorel Chivriga, expert IDIS ”Viitorul”.
Potrivit acestuia, în al doilea rînd, ar putea să scadă asistența oferită Republicii Moldova, luînd în considerare faptul că Regatul Marii Britanii și Irlandei de Nord este ”un stat care ne-a ajutat foarte mult”, însă după ieșirea din UE ar putea să apară probleme, inclusiv din partea Uniunii Europene.
„În al treilea rînd, Marea Britanie este unul dintre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova, care în primele patru luni ale acestui an s-a situat pe poziția a patra la exporturi și a opta la importuri. Odată cu ieșirea din UE, problemele economice o să apară în Marea Britanie, care nu au cum să nu afecteze comerțul bilateral”, consideră Viorel Chivriga.
„Ar putea să apară probleme și în ceea ce privește circulația persoanelor, în special pentru moldovenii care au pașapoarte românești și muncesc sau învață în Marea Britanie. Și acestea nu sînt unicele efecte negative care ar putea să apară”, menționează expertul.
Directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă, este de părere că :
”Brexit înseamnă timpuri incerte pentru UE. Extinderea UE, cu regret, s-a terminat. De acum încolo, UE va fi preocupată de propria supraviețuire. Iar în ceea ce privește R. Moldova e trist de tot… Moldova a ratat pe veci şansa aderării la UE ca stat independent. Sîntem singuri în fața unor furtuni iminente”.
„Ieșirea Marii Britanii din UE este un lucru nu tocmai bun pentru toată lumea, poate chiar în primul rând pentru Marea Britanie. O eventuală slăbire a Uniunii Europene ar putea avea un efect negativ și asupra Republicii Moldova. Eu nu vreau să dramatizez, deoarece țara noastră este prea mică și expunerea noastră la procesele interne din UE nu se vor simți imediat. Noi trebuie mai întâi să înțelegem în ce constă această ieșire a Marii Britanii din UE – părăsesc piața comună sau nu, dacă rămân în vigoare Acordurile comerciale sau nu. Sunt foarte multe întrebări și atunci când vom ști clar ce înseamnă această ieșire, atunci vom ști mai bine care este efectul asupra țării noastre”, a menţionat Ministrul Finanţelor,Octavian Armaşu, în cadrul unei conferințe de presă.
Numărătoarea finală a voturilor de la referendumul de joi din Marea Britanie confirmă că majoritatea britanicilor au optat pentru Brexit, respectiv ieșirea țării lor din Uniunea Europeană,după 43 de ani de apartenență la blocul comunitar. Conform rezultatelor definitive, 51,9% dintre alegători au votat în favoarea Brexit-ului.