Protocolul de la Berlin va identifica noi parametri de soluționare a conflictului transnistrean
Declarațiile au fost făcute astăzi de către reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, ambasadorul Cord Meier-Klodt, într-o conferință de presă.
„Semnarea acestui protocol, după o pauză de cinci ani, a fost un succes comun al Chișinăului, Tiraspolului, Moscovei, Kievului, Washingtonului, Bruxellului și OSCE. După o perioadă destul de lungă am putut da un nou impuls procesului de soluționare a conflictului. Există o șansă reală de a implementa câţiva pași concreți în favoarea cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Cred că este un început”, a afirmat Meier-Klodt.
Totodată, reprezentantul special al OSCE a mai precizat că în cadrul protocolului au fost semnate două documente în domeniul mediului ce țin de gestionarea resurselor din rîul Nistru, conlucrarea grupurilor de lucru pe domeniul educațional și cel de drept, între autoritățile de la Chișinău și Tiraspol.
Formatul 5+2, în care Rusia, Ucraina și OSCE au statut de mediatori, Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană de observatori, iar Chișinăul și Tiraspolul de părți implicate în conflict, a fost instituit la sfîrșitul anului 2005. Negocierile în acest format au fost, însă, întrerupte cîteva luni mai tîrziu. Discuțiile au fost reluate la sfârșitul anului 2011, dar după runda din iunie 2014 Tiraspolul a insistat asupra faptului că nu există premise pentru reluarea lor.