Uniunea Europeană va adopta luni o rezoluție în privința Republicii Moldova. Vezi care sunt condițiile oficialilor europeni
Moldova se află încă într-o situație mult mai bună decât celelalte două țări care au semnat un Acord de Asociere cu UE: Ucraina și Georgia. Moldova rămâne singura țară ai cărei cetățeni pot călători în spațiul Schengen fără viză. In același timp, așa cum o va confirma rezoluția de luni, acordul UE cu Moldova este definitiv, după ce a fost ratificat de toate cele 28 de țări membre, în vreme ce cel cu Ucraina este pus în pericol de referendumul care va fi organizat în Olanda în luna aprilie în elgătura cu ratificarea acordului. Toate sondajele arată, sistematic, că o majoritate a olandezilor nu doresc ratificarea acordului cu Ucraina. Referendumul are doar valoare consultativă, însă e greu de crezut că guvernul olandez, aflat sub presiunea dreptei naționaliste, ar putea ratifica un acord respins de o majoritate a populației.
Cu toată situația sa privilegiată din punct de vedere politic, Moldova a stârnit îngrijorare recent prin instabilitatea sa politică și prin diminuarea certitudinii că va urma un drum european. Textul rezuluției insistă foarte mult pe necesitatea continuării reformelor pentru a reface încrederea populației.
Guvernul Republicii Moldova va trebui să dea prioritate acelor reforme care privesc politizarea instituțiilor statului, corupția sistemică, reforma administrației publice, ducând, printre altele la o mai mare eficacitate și transparență a instituțiilor de control al folosirii finanțelor publice.
Se cere asigurarea independenței Băncii Naționale și a Comisiei Nationale a Pietei Financiare. Guvernatorul Băncii Naționale trebuie ales printr-un proces credibil, transparent și nepoltic.
Chișinăului i se va cere să clarifice ce s-a întâmplat în 2014 în sistemul bancar și să caute să recupereze fondurile dispărute, aducându-i în fața justiției pe cei vinovați. Auditul celor trei bănci va trebui efectuat de o structură specială, în copoerare cu Fondul Monetar Internațional (FMI). Pentru a evita repetarea unor asemenea cazuri, legislația de prevenire a spălării banilor va trebui adusă în linie cu cea europeană.
Miniștrii europeni își vor exprima îngrijorarea în legătură lipsa de independență a justiției și a structurilor legale. Se vor cere reforme și aici, inclusiv combaterea corupției și numirea judecătorilor pe merit.
Și în economie vor trebui reforme, pentru a crea încredere și a atrage investitori. Consiliul european (cei 28 de miniștri de externe) vor asigura în continuare Chișinăul de continuarea sprijinului tehnic european, inclusiv prin evaluarea oricărui proiect. Cât despre sprijinirea financiară, deocamdată suspendată, ea va fi reluată când se va limpezi situația politică și economică. Este salutată însă inițiativa guvernului de a cere FMI să trimită cât mai repede o misiune de evaluare.
Se va mai cere respectarea regulilor OSCE în chestiunea finanțării partidelor și ameliorarea legislației naționale privind mass media astfel încât să fie prevenită concentrarea presei în prea puține mâini.
În final, e salutat angajamentul Chișinăului de a da prioritate chestiunii Transnistriei și de a relua negocierile în formatul 5 + 2. La fel, e lăudată inițiativa de a stabili un grup de lucru permanent pentru cooperarea între parlamentul de la Chișinău și cel al Găgăuziei, precizează Europa Liberă.