Ziua Națională a Portului Popular la Bălți

(REPORTAJ) Vezi cum a fost marcată Ziua Naţională a Portului Popular în capitala de Nord

Daria Capațîna

O zi din an, straiele tradiționale au fost elogiate la nivel național. La ora 11:00, locuitorii orașului Bălți au putut admira parada portului popular  cu genericul : „Am venit cu mare dor la alaiul costumelor” în cadrul căreia au participat formaţii folclorice, de dans popular ale instituţiilor de cultură, meşteri populari, reprezentanţi ai organizaţiilor etnoсulturale din municipiu.

Ziua Națională a Portului Popular la Bălți

 

”Grație acestei sărbători, cu toții avem posibilitatea să savurăm din frumusețea, complexitatea și varietatea costumelor populare ce constituie un simbol emblematic al identității, un document istoric, un limbaj de comunicare și de cunoaștere a oricărei comunități. Grație acestei sărbători avem ocazia să admirăm dibăcia, iscusința, talentul și munca creatorilor de costume, a meșterilor populari și de asemena avem posibilitatea să admirăm măiestria artistică și ținuta scenică a celor care, astăzi, prezintă costumul popular: dansatori, interpreți, muzicieni, folcloriști. Această zi ne aduce bogăție spirituală pentru cultura noastră.” a afirmat șefa Secţiei Cultură, Bălţi, Vera Caraulan.

Ziua Națională a Portului Popular la Bălți!

Evenimentele care s-au desfășurat în orașul Bălți au purtat amprenta și simbolistica portului tradițional doar în limitele scenei, și aici vreau să detaliez că în momentul în care straiele naționale au trebuit să fie puse la ordinea zilei, majoritatea locuitorilor Bălțiului nu s-au străduit să le poarte, iar o mare parte dintre ei nici nu știau ce sărbătorește astăzi o țară întreagă:

”Nu știu ce zi importantă este astăzi, acuș vor anunța din scenă și voi afla !”, mi-a spus Ion, în vârstă de 49 de ani, vorbitor de limbă rusă.

Și atunci am vrut să văd ce știu oamenii, care priveau spectacolul de muzică şi dans, despre semnificația costumului popular, piesele componente ale acestuia. M-am apropiat de o doamnă, unica pe care am observat-o cât timp am stat acolo, îmbrăcată în straie tradiționale :

”Alături de drapel, stemă, imn, limbă, tradiții şi tot ceea ce înseamnă cultură, costumul popular ne definește ca popor. Ia pe care o port este una stilizată, dar acasă am ii moștenite de la bunica mea. Să nu credeți că am îmbrăcat ia doar azi, o port mereu în suflet și o asortez de fiecare dată când am ocazia cu alte piese vestimentare”, mi-a povestit Elizaveta, în vârstă de 45 de ani. Doamna vorbea lent, spunând câte vreun cuvânt în rusă și imediat gândindu-se la traducere, i-am spus să se exprime cum îi este mai ușor căci înțeleg bine rusa,  iar ea mi-a zis: „Să nu mai spui la nimeni așa! Asta e greșeala voastră!”.

 

Ziua Națională a Portului Popular la Bălți

Mai la umbră stătea o doamnă cu trei copiii cărora le tot spunea mereu câte ceva legat de costumul tradițional. M-am apropiat cu aceeași întrebare:

„Portul național este purtat atât de femei cât și de către bărbați. Cel pentru femei este constituit din: maramă sau năframă, fustă, catrință, brâu, opinci. Iarna femeile încălțau ciorapi de lână. Portul național bărbătesc se constituie din: căciulă- iarna, pălărie- vara, cămașă, ițari, brâu, opinci și cizme pe timp de iarnă. Ia este o cămașă națională purtată de femei. De sărbători femeile coseau cămăși mai florale, cu cusături mai complicate pe când cele  în zilele obișnuite avea cusături mai simple, mai ales cămășile bărbaților. Este salutabilă sărbătorirea „ Zile Portului Național”, deoarece în ultimul timp promovarea portului național ia amploare. Trebuie sa ne cunoaștem portul, să promovăm și noi această cultură minunată. Fiind pedagog am promovat și eu copiilor mici de vârstă preșcolară (5-6 ani) această cultură frumoasă: am organizat o excursie la Casa Meșterilor Populari, i-am cunoscut cu portul național atât bărbătesc cât și femeiesc, deasemenea, și cu cultura și obiceiurile poporului nostru.” mi-a relatat Lilia, în vârstă de 35 de ani.

Amintim că, Ziua Naţională a Portului Popular, este o sărbătoare națională instituită de Parlamentul Republicii Moldova, la inițiativa Ministerului Culturii. Conform hotărârii Parlamentului nr. 194 din 19 noiembrie 2015 ultima zi de duminică a lunii iunie este declarată „Ziua Portului Popular”. Scopul sărbătorii este valorificarea costumului autentic popular românesc și ale etniilor conlocuitoare, cunoașterea pieselor componente ale costumului și ale simbolurilor acestuia, precum și promovarea tehnicilor de confecţionare a costumului popular pe plan naţional şi internaţional.

GALERIE FOTO

Ziua Națională a Portului Popular în mun. Bălți

 

Ziua Națională a Portului Popular în mun. Bălți

 

Ziua Națională a Portului Popular în mun. Bălți

 

Ziua Națională a Portului Popular în mun. Bălți

 

Ziua Națională a Portului Popular în mun. Bălți

 

Ziua Națională a Portului Popular în mun. Bălți

 

Ziua Națională a Portului Popular în mun. Bălți

 

Ziua Națională a Portului Popular în mun. Bălți

 

Ziua Națională a Portului Popular în mun. Bălți

 

Ziua Națională a Portului Popular în mun. Bălți

 

Ziua Națională a Portului Popular în mun. Bălți

––––––––––––––––––––––––––

Menționăm:

ÎN PROGRAM:

PIAŢA „VASILE ALECSANDRI”

26 iunie

SCUARUL „Meşterul popular” (Piaţa „V. Alecsandri”)

10:00 – 15:00 EXPOZIŢIE – TÂRG de lucrări ale meşterilor populari

Am costum, am ie şi le port cu mândrie!

11:00 PARADA PORTULUI POPULAR “Am venit cu mare dor la alaiul costumelor”

Participă formaţii folclorice, de dans popular ale instituţiilor de cultură, meşteri populari,

reprezentanţi ai organizaţiilor etnoсulturale din municipiu.

11:20 SPECTACOL DE MUZICĂ ŞI DANS “La izvoarele baştinei”

Muzeul de Istorie şi Etnografie (str. Lăpuşneanu, 2)

09:00– 18:00 EXPOZIŢIE „Din tezaurul portului popular tradiţional”

10:00– 12:00 PREZENTAREA CATALOGULUI „Port popular”

Pinacoteca “Antioh Cantemir” (str. Independenţei, 10)

13:00 LECŢIE „Istoria portului popular”

******************

Biblioteca Мunicipală «Е. Cоseriu»

23 – 30 iunie

Secţia relaţii cu publicul – Sala Lectură (str. Dostoevski, 32)

09:00 – 18:00 EXPOZIŢIE „Zestre milenară – costumul popular”

Filiala nr. 3 (str. Timireazev, 4)

10:00 – 18:00 EXPOZIŢIE „Costumul naţional-legitimaţie în timp şi spaţiu istoric”

Filiala nr. 5 (str. Bulgară, 100)

10:00 – 18:00 AVIZIER CULTURAL-INFORMATIV

„Costumul tradiţional – marcă a identităţii”

 

 

Sursa fotografiilor din galerie și a celei de copertă.