...

A fost inaugurat monumentul unui geniu al sculpturii mondiale

Elena Mudrâi

Este unul dintre principalii reprezentanți ai sculpturii figurative clasice al secolului XX. Sculptorul Idel Ianchelevici a creat o operă imensă a cărei caracteristică definitorie este umanul,omul interiorizat. Născut în Basarabia, într-o familie de evrei, artistul a reușit să culeagă laurii din zeci de țări europene.

Măiestria de care dădea dovadă atunci când crea figurine din lut i-au adus titlu de ambasador cultural al Israelului în lume. Oraşul Valon La Louviѐre şi suburbia Parisului Maisons-Laffitte găzduiesc muzee care îi poartă numele artistului. Muzeele de artă din Bucureşti şi Galaţi îi expun lucrările, iar creaţiile sale monumentale sunt cunoscute în toate colţurile lumii. 

Primele opere a lui Ianchelevici au fost realizate atunci când acesta se afla ca recrut la Galaţi. Artistul a sculptat busturile a 14 voievozi români. Mai târziu, acesta a studiat artele frumoase în Belgia și a devenit faimos datorită operei “Apelul”. Alte opere de marcă semnate de Idel Ianchelevici sunt „Verbul”, „Deținutul politic, „Le Plongeur”. Artistul s-a stins din viaţă la vârsta de 76 de ani, în Franţa.

“Idel Ianchelevici s-a întors acasă, după o peligrinare foarte lungă. Și-a construit o reputație internațională, cea pe care o întoarce astăzi așa cum se cuvine urbei, care i-a dat naștere”, a spus Marius Lazurca, ambasadorul României în Republica Moldova.

 Bustul lui Idel Ianchelevici a fost creat de un tânăr artist din Leova. Este vorba despre Anton Vlas, cel care i-a admirat lucrările ani la rând. Prin această operă de artă, bustul lui Idel Ianchelevici,  Anton Vlas spune că a făcut și el un pas mare în cariera sa de sculptor.

“Schița practic a fost realizată într-un timp foarte scurt, în trei zile. A urmat modelul din lut efectuat într-un timp record,  într-o săptămână și apoi a treia etapă, turnarea în bronz. Un sculptor să realizeze bustul unui alt sculptor asta este cea mai mare bucurie” , a menționat Anton Vlas.

 Construirea bustului a fost posbiliă datorită Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului, dar și cu ajutorul primăriei din Leova, care a donat fonduri  pentru postament și amenajarea zonei parcului.

 În memoria sculptorului Idel Iancehelevici a fost denumită și o stradă din orașul Leova.