Bălți

Filmul: „Omul care a salvat lumea” proiectat în aer liber la Bălți în cadrul Festivalului CRONOGRAF

Daria Capațîna

Cinefilii din capitala de nord au avut ocazia să vizioneze un documentar de excepţie – „The Man Who Saved the World” („Omul care a salvat lumea”), o producție daneză din 2014 semnată de regizorul Peter Anthony.

Filmul a fost nominalizat la diverse evenimente internaţionale şi redă istoria unui locotenent-colonel rus care a salvat lumea de la un posibil al Treilea Război Mondial. Patru milioane de dolari au fost cheltuiţi pentru documentarul despre Stanislav Petrov, cel care în 1983, când alarmele sovietice avertizau că cinci rachete americane au fost lansate împotriva URSS, şi-a urmat instinctul și a decis că a fost o alertă falsă. Ignorând protocolul, ghidat doar de propria conștiință și inimă, Stanislav Petrov a ignorat comanda de atac împotriva sistemelor de comunicație și instituțiilor americane,  deși ecranele calculatoarelor  confirmau un atac cert produs din partea SUA, alarme care ulterior s-au dovedit a fi fost erori. Decizia sa salvează lumea de la o distrugere nucleară sigură. Două decenii mai târziu, acest erou uitat este recunoscut în cele din urmă pentru fapta-i istorică de către ONU. Finalizat în 2015, după un deceniu de filmări, ”Omul care a salvat lumea” a fost deja prezentat la ONU, în cadrul unei conferințe pe tema armelor nucleare, la Viena,  în fața a peste 20 de mii de elevi din Danemarca, dar și la un Festival de Film în Rusia. Pe lângă toate acestea, omul care ar fi trebuit să devină un erou, duce o viață grea, având o soție bolnavă de cancer pe care o vede murind și o mamă pe care nu a mai văzut-o de 20 de ani. Trăind în sărăcie, singura alinare este băutura.

Omul care a salvat lumea, Bălți, Cronograf

 

”Nimic nu este ficțiune. Oricare fragment din film este adevărat, fără nicio implicare regizorală. Toți sunt oameni reali… Documentarul l-am realizat timp de nouă ani, iar cinci-șase ani ne-au trebuit ca să-l convingem ( pe Stanislav Petrov). A fost foarte dificil să-l determinăm să vorbească liber. De fiecare dată când era în fața camerei, vorbea foarte politicos și spunea că nu a fost așa rău. Însă, după ce deconectam camera, Stanislav răbufnea și striga că asta i-a distrus viața, că acele cinci minute au fost cele mai terifiante din viața lui, că nimeni nu-l credea și că putea să greșească, luând o altă decizie. Când conectam camera, însă, din nou, povestea că nu a fost așa rău. Stanislav nu voia să spună adevărul.”,  relatează într-un interviu, Christian D. Bruun, producătorul filmului „Omul care a salvat lumea” .

 

Omul care a salvat lumea, Bălți, Cronograf

 

”Festivalul de film : ”Cronograf”, are loc în fiecare an și se desfășoară la Chișinău. În cadrul acestuia proiectăm mai multe filme documentare foarte bune, din diferite țări, care sunt și premiate. Astfel, am decis să mergem și prin țară să proiectăm cele mai bune filme ca să le vadă și cei care nu au avut posibilitatea, ocazia să vină la festival la Chișinău. Am ajuns și în Bălți, lucru care nu ar fi fost posibil fără de susținerea partenerului nostru StarNet care este alături de noi”, a precizat Radu, unul dintre membri echipei organizatorice ale festivalului.

 

Omul care a salvat lumea, Bălți, Cronograf

 

”Așteptam să se întunece, să vină mai multă lume. Sper că, vineri seară, pentru bălțeni este greu să lase casa, să vină aici, poate data viitoare vor fi mai mulți oameni. Nouă ne place să venim cu filme de calitate, și am adus un documentar de excepție. După film, suntem alături de spectatori pentru a răspunde la toate întrebările pe care aceștia le au.” a spus Virgil Mărgineanu, directorul festivalului „Cronograf”, țînând să menționeze că ”„Omul care a salvat lumea”  este un film foarte cunoscut în toată lumea, a câștigat foarte multe premii la cele mai mari și mai importante festivaluri. Documentarul s-a realizat timp de 10 ani și a avut un buget de aproximativ patru milioane de dolari. S-a lucrat foarte mult și de aceea este un film foarte bun. Ne bucurăm enorm că am reușit să îl aducem în Moldova și să îl prezentăm publicului”.

 

Omul care a salvat lumea, Bălți, Cronograf

Printre cei care savurau încărcătura simbolica a fiecărei imagini am găsit-o pe Gabriela, tânăra ne-a relatat :

”Nu știam că există un om ”care a salvat lumea” și căruia ar trebui să îi mulțumim pentru acest lucru. Nu știam nici despre data de 26 septembrie 1983 când a fost prevenită o catastrofă nucleară. În cele din urmă filmul este o descoperire pentru mine și aștept cu drag cînd va reveni festivalul în Bălți.”

 

Pelicula era urmărită cu mare atenție și de o mamică cu un copilaș mic în brațe care privea și el cuminte proiecția :

”Filmul m-a cucerit din prima. Treceam întâmplător pe lângă parc și nu am putut să nu mă opresc să văd ce arată, așa evenimente sunt foarte rare aici. M-a intrigat subiectul, voi cauta acasă mai multe informații despre acesta.”