(REPORTAJ) Vreau sa împlinesc un vis
În luna iulie 2016, două tinere din mun. Bălți : Timofei Diana și Spînu Mădălina, eleve în clasa a XI-a în cadrul L.T. „George Coșbuc „, au participat la un șir de training-uri la care au învățat cum să scrie un proiect. După ce au finalizat training-urile, voluntarele au avut ocazia să participe într-un concurs de mini-granturi în cadrul proiectului ”O lume de văzut”, sponsorizat de către Slovak Aid.
La concurs au participat 13 echipe de tineri din Republica Moldova, fiecare având diverse idei de proiect. Din totalul de proiecte, 10 au fost sponsorizare cu premii bănești în valoare de 4000, 5000 sau 6000 de lei, în dependență de importanța lor socială. Printre proiectele care au primit finanțare se enumeră și „Vreau sa împlinesc un vis …”.
Despre proiectul „Vreau sa împlinesc un vis …”, Mădălina Spînu, una dintre organizatoarele proiectului, ne-a relatat:
„O problemă a societății noastre o constituie lipsa rampelor în majoritatea magazinelor, instituțiilor de învățămînt și mai ales în blocurile locative. În cele din urmă ne-am propus să realizăm un proiect menit să soluționeze, în limita bugetului propus, problema dată. Astfel am conștientizat că vom avea un număr mare de beneficiari. Într-un final am hotărît să construim o rampă pentru organizația „Dreptul de a fi „- centru unde voluntarii ajută copiii cu dizabilități. Lor le-a fost oferită o sală de clasă în incinta Școlii Nr.14 din municipiu, special amenajată pentru copiii cu nevoi speciale, iar intrarea cu cărucioare era dificilă, pentru că lipseau rampele și astfel, erau nevoiți voluntarii să ducă în brațe copii de afară pînă în sală. Cea de-a doua rampă am hotărît să o instalăm în liceul în care îmi fac studiile, pentru a favoriza accesul la instituțiile de învățământ și educație incluzivă. Banii câștigați din acest grant au fost folosiți pentru procurarea materialelor necesare pentru construirea rampelor, iar meșterii au realizat munca fizică voluntar, fapt pentru care le aducem mulțumiri. La festivitățile de deschidere am decorat rampele cu baloane colorate , împreună cu copiii am inaugurat evenimentul, am tăiat panglica. Pentru ei au fost organizate jocuri, o mică prezentare teatrală, o pauză dulce, iar la deschiderea rampei de la L.T. „George Coșbuc ” la final a avut loc și o prezentare de film documentar pentru elevii din liceu. Cînd o usă se închide, o altă ușă se deschide. Proiectul a fost finalizat cu succes și ne bucurăm enorm că am contribuit la facilitarea accesului, a copiilor cu nevoi speciale, la 2 instituții de învățămînt din municipiu . Aducem sincere mulțumiri organizatorilor, sponsorilor, voluntarilor și în special ”Slovak Aid” , ”OWH Studio” , ”People in need Moldova”.