
Reţinerea judecătorilor// Scheme infracţionale de 20 de miliarde de dolari în şapte etape
Operațiunea de reținere a celor 15 magistrați și trei executori judecătorești a început ieri, 20 septembrie, la ora 10:50 dimineața, după ce Consiliul Superior al Magistraturii a dat acordul de a începe urmărirea penală. Potrivit lui Bogdan Zumbreanu, şef al Direcţiei generale urmărire penală din cadrul CNA, în cadrul acestei acțiuni s-au efectuat peste 51 de percheziții.
„Persoanele au fost reţinute în calitate de bănuiţi în săvârşirea infracţiunii pentru 72 de ore. La expirarea acestui termen, Procuratura urmează să decidă dacă va înainta judecătorilor de instrucţie demersuri privind arestarea lor preventivă, a declarat Bogdan Zumbreanu, şef al Direcţiei generale urmărire penală din cadrul CNA”
Totodată, şeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a declarat că reținerea judecătorilor a fost posibilă abia acum, pentru că ancheta a intrat recent în posesia mai multor probe importante. Este vorba despre documente, apeluri telefonice, declarații de complicitate, dar și răspunsuri parvenite de la comisiile rogatorii din mai multe state.
„Oamenii încep a vorbi, oamenii încep a face declaraţii, oamenii încep a înţelege că, de fapt, noi nu glumim şi avem intenţia să ducem până la capăt lucrul început, a declarat Viorel Morari, şeful Procuraturii Anticorupţie”
În același timp, Morari a evitat să răspundă dacă Veaceslav Platon este implicat în aceste scheme și dacă anume el este cel care a oferit informația necesară pentru pornirea urmăririi penale.
„Eu nu aş vrea să intru în detalii referitor la mijloacele de probe pe care le deţinem noi”, a declarat Morari.
Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, bănuiţii riscă de la 5 la 10 ani de puşcărie.