BNM

FLASH// Raportul Kroll 2 – Au fost identificate 600 de milioane de dolari

Corina Bezer

În cadrul celei de-a doua etape a investigației Kroll, analiza fluxului de fonduri a fost extinsă semnificativ pentru a acoperi perioada anilor 2012-2014 și a fost începută urmărirea tuturor creditelor fauduloase acordate de către cele trei bănci din Republica Moldova până la destinația finală a acestora. Investigația companiei Kroll a descoperit o structură complexă și coordonată de spălare a banilor, care implică sute de companii și conturi bancare din diferite jurisdicții. 
Până la momentul actual, analiza  fluxului de fonduri din cadrul investigației a identificat peste 600 milioane de dolari SUA care au dispărut pe parcursul aceste perioadei, fără a se întoarce în cele trei bănci din Republica Moldova pentru achitarea împrumuturilor contractate anterior. Aceste fonduri au fost disipate în numeroase jurisdicții straine, iar rezultatele investigației Kroll demonstrează că beneficiarii fraudei se extind dincolo de companiile și persoanele fizice aflate în legătură cu Grupul Shor. 

Amintim că prima etapă a investigației a scos la lumină dovezi clare privind implicarea crucială în această fraudă a lui Ilan Shor, precum și a companiilor și persoanelor fizice aflate în legătură cu acesta.