remedii naturiste

Ai răcit? Iată 5 antibiotice naturale pentru răceală

Corina Bezer

Tot ce este nevoie este să ne informăm şi să descoperim bunătăţile pline de sănătate care le avem în bucătărie.

Usturoiul este fără îndoială unul dintre cei mai populari agenţi curativi, care datorită  proprietăţilor antivirale deosebite, este considerat un adevărat antibiotic natural. Acesta este o sursă bogată de antioxidanți care protejează împotriva acţiunii bacteriilor şi radicalilor liberi din sânge, asigurând protecţia sistemului imunitar. Proprietăţile acestuia se datorează în special alicinei, o substanţă antimicrobiană ce acţionează asemenea unui antibiotic natural, reuşind să distrugă virusurile şi infecţiile puternice.
Usturoiul este recomandat în special în cazul infecţiilor produse de stafilococi, precum bronşita, amigdalita, abcesele buco-faringiene, dar şi în cazul paraziți intestinali, astmului, hipertensiunii şi infecţiilor pielii.

Ghimbirul este un remediu cu tradiţie în medicină alternativă, fiind folosit de peste 2000 de ani datorită nutrienţilor cu proprietăţi antiinflamatoare şi antibacteriene: shogaol, zingeron şi gingerol.
Ghimbirul, fie sub formă de ciai sau consumat natural, este un bun remediu în cazul răcelilor deoarece calmează inflamaţille la nivelul gâtului, ameliorează simptomele sinuzitei, febrei şi infecţiilor gâtului. Mai mult decât atât, acesta ajuta şi în cazul problemelor respiratorii, stimulând la eliminarea mucozităţilor şi fluidizarea congestiilor respiratorii.
Dincolo de acţiunea antiseptică este și un sprijin în dietele de slăbire, deoarece intensifică arderea grăsimilor, contribuie la eliminarea toxinelor din corp şi este un tonic şi energizant eficient pentru organism.

Probioticile, aceste microorganisme vii denumite şi „bacterii benefice”, se regăsesc în proporţie de 70-80% în propriul organism, la nivelul intestinului. Probioticele acţionează împotriva infecţiilor asemenea antibioticelor, însă avantajul important al acestora e că nu afectează flora intestinală. Prin contrast, antibioticele nu fac diferenţa între bacteriile bune şi cele rele şi pot duce la îndepărtarea şi celor care protejează organismul.
Cu toate acestea, este important de reţinut că acţiunea antivirală şi  antimicrobiana a acestora este asigurată de prezenţa a doi microbi: bifido acidophilus şi lactobacillus acidophilus. Acestea se regăsesc în special în alimente obţinute în urma fermentării: iaurtul, casul, castraveţii muraţi, chefirul.

Un alt antibiotic natural şi un antioxidant puternic, ceaiul verde conţine o gamă variată de polifenoli, care dizolvaţi în apă, acţionează asemenea unor antibiotice non-toxice. Pe lângă faptul că ceaiul verde este recomandat dimineaţa în locul cafelei, acesta  este şi un rezervor natural de vitamine (din grupa B, A, E, C) şi minerale (fier, calciu, fosfor şi potasiu), aminoacizi, glucide, tanin, uleiuri volatile, teina, flavonoide, alcaloizi ce asigură stimularea sistemului imunitar şi creşte rezistenta organismului în lupta cu infecţiile.

Autor: Alina Frunza