DOLIU în cultura românească! A decedat Ion Ungureanu, luptătorul pentru renașterea națională
Ion Ungureanu s-a născut la 2 august 1935 în satul Opaci din plasa Căușeni (județul Tighina, România), astăzi în raionul Căușeni (Republica Moldova).
După absolvirea Şcolii medii din Căuşeni face studii la Institutul Pedagogic „Ion Creangă” din Chişinău, Facultatea de filologie (1952-1955). În perioada 1955-1960 studiază la Şcoala teatrală Boris Şciukin (Moscova). A urmat cursuri superioare de regie de pe lângă Institutul de artă cinematografică A.V. Lunacearski din Moscova (1963-1964).
În 1960 îşi începe activitatea la Teatrul Luceafărul din Chişinău, în perioada 1964-1971 este prim-regizor al teatrului. Acuzat de naţionalism este nevoit să părăsească R.S.S. Moldovenească. Pleacă la Moscova, unde lucrează ca regizor şi actor de teatru şi film. În perioada 1977-1989 este regizor la Teatrul Armatei din metropola rusă. În anii 1980-1989, paralel cu activitatea în teatru şi cinematografie, predă arta actoricească la Şcoala Superioară de teatru B. Şciukin.
Ion Ungureanu a debutat în cinematografie în anul 1958 în filmul „Când omul nu-i la locul lui”, primul film artistic realizat la studioul „Moldova-film”. În decursul timpului, s-a impus ca un interpret care știe să îmbine firescul cu expresivitatea artistică. A jucat în 25 filme. Rolurile sale cele mai cunoscute au fost Boris Grădinaru din Când omul nu-i la locul lui (1958), Sfântul Petru din Se caută un paznic (1967) și cel din filmul Favoritul (1976). De asemenea, a dublat zeci de filme în limba română. A regizat mai multe filme la televiziunea centrală din Moscova.
În anul 1989 revine în R.S.S. Moldovenească. După declararea indepenenței Republicii Moldova îndeplinește funcția de ministru al culturii și cultelor (6 iunie 1990 – 5 aprilie 1994), apoi pe cea de vicepreședinte al Fundației Culturale Române din București (1995-2005).
În calitate de ministru, Ion Ungureanu a luat o serie de decizii cum ar fi cea ca timp de doi ani, pentru învățarea limbii române literare, regizorii basarabeni să lucreze în teatrele din România. El a desființat în anul 1992 Teatrul Național „Maxim Gorki” din Chișinău, înființând în locul lui Teatrul Național „Mihai Eminescu”. A repus în centru Chișinăului statuia lui Ștefan cel Mare.
Ion Ungureanu a primit titlurile de Maestru emerit în arte al Federației Ruse (1981), Artist al poporului din R.S.S. Moldovenească (1989), decernându-i-se și Premiul „Intervidenie” pentru filmul televizat „Lika” (Plovdiv, Bulgaria, 1981) și Premiul Național (1990). Pentru contribuţii substanţiale aduse la dezvoltarea artei teatrale, în calitate de actor şi regizor, pentru promovarea culturii naţionale peste hotarele republicii, în martie 2009 Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al Academiei de Științe a Republicii Moldova i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa eminentului om de cultură şi artă Ion Ungureanu, Artist al Poporului, Laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova (2009). Festivitatea de conferire a titlului a avut loc pe 7 mai 2009.
A fost un român adevărat, luptând în anii 90 pentru eliberarea națională a Basarabiei. Toată viața și-a dorit Unirea Republicii Moldova cu România.
„Lumea în Basarabia nu mai apelează la cuvântul „român” ca la o speranță, ca la un adevăr istoric, ca la o perspectivă istorică, pentru că a te declara „român” înseamnă a fi „dușman al statalității”. Acum, la Chișinău, e un 1940, fără tancuri. Tancurile sunt la Tiraspol. Armata a 14-a se află în permanență pe teritoriul Republicii Moldova și nici un soldat român nu a trecut Prutul. Și, cu toate acestea, Rusia afirmă cu obrăznicie că România se amestecă în treburile interne ale Republicii Moldova. E culmea ipocriziei, dar toată lumea tace, tace și Europa”, declara în 2009 Ion Ungureanu într-un interviu pentru Agerpres.
Dumnezeul să-l odihnească în pace!
Vă invităm să vizionați mai jos un film despre viața și activitatea lui Ion Ungureanu, realizat de postul public de televiziune Moldova 1.