Potrivit procurorului, în urma acestor percheziții s-a constatat că daunele au adus un prejudiciu de peste 10 milioane de lei din bugetul Republicii Moldova prin neachitarea taxei pentru valoarea adăugată, precum și dobândirea unei sume de 50 de mii de lei, care urma a fi inclusă în tarif și suportată de cetățeni.
Aceste percheziţii ţin de investigarea unei cauze penale în privinţa factorilor de decizie a Moldovagaz şi a altor întreprinderi şi în acest sens la data de 24 februarie 2016 a fost pornită o urmărire penală în baza mai multor infracţiuni. Infracţiuni de comitere a evaziunii fiscale, spălare de bani, dobândire prin escrocherii şi delapidarea mijloacelor financiare în sume deosebit de mari precum şi a insolvabilităţii fictive. De asemenea ca urmare a percheziţiilor a mai fost pornită o urmarire penală în secţionarea şi utilizarea documentelor false in acest sens. Astfel, a fost adus un prejudiciu de stat prin neachitare, în sumă de peste 10 milioane de lei.
Din circumstanţele cauzei penale, în perioada 2011-2015, persoane de vârf din administraţia MoldovaGaz au creat o schemă infracţională cu mai multe întreprinderi private. Au fost mimate mai multe licitaţii şi fost încheiate mai multe contracte de livrare a serviciilor şi mărfurilor.
”În perioada 2011 – 2015, persoane de vârf din cadrul Moldovagaz au creat o schemă infracțională, prezentându-se astfel documente şi contracte false de prestare a serviciilor. Ca urmare a încheierii acestor tranzacții de efectuare a serviciilor și livrare a mărfurilor, o parte dintre acestea erau livrate de către înteprinderi fantome, fără să se achite TVA, precum și majorarea neîntemeiată a prețului. Sumele de bani achitate de Moldovagaz cu întreprinderile private erau transferate pe contul întreprinderilor fictive, fără a fi incluse în evidență contabilă”, a adăugat procurorul.
Potrivit procurorilor, vinovaţii de aceste fraude riscă, în funcţie de gravitatea infracţiunii de la 2 la 15 ani pentru escrocherie şi delapidarea averii străine.