Asistenţă din partea Uniunii Europene pentru siguranţa alimentelor din Republica Moldova
La etapa iniţială, Proiectul Twinning prevede asistenţă în procesul de aliniere a legislaţiei naţionale la rigorile comunitare în domeniul siguranței alimentelor, unificarea acţiunilor şi a mecanismului de control asupra întregului lanţ agro-alimentar.
„Prin asistenţa acordată în domeniul siguranţei alimentelor, ANSA a reuşit pe parcursul anului trecut să înceapă reformarea instituţională şi să ajute agenţii economici din agricultură şi din industria alimentară să-şi exporte produsele pe pieţele Uniunii Europene”, a declarat Pavel Filip, prim-ministrul Republicii Moldova.
Conform șefului delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, sunt necesare schimbări pentru îmbunătățirea calității alimentelor
„Multe dintre produsele agricole din Moldova sunt competitive, unele, nu prea sunt. Foarte mulţi oameni lucrează în domeniul agro-alimentar, ei trebuie să se reorienteze spre schimbare. Noi facem acest lucru, să îmbunătăţim calitatea producţiei agricole din Moldova, pentru ca ele să poată concura pe piaţa mondială, pe piaţa europeană, care este cea mai mare din lume”, a declarat Pirkka Tapiola.
Din suma de 5 milioane de euro oferită până acum de donatorii externi, au fost construite trei locuri de control fitosanitar la punctele de trecere a frontierei Tudora, Criva şi Giurgiuleşti. Cel de la Leuşeni va fi dat în exploatare pe parcursul anului curent. Centrul Republican de Diagnostic Veterinar a fost acreditat internaţional. Cu suportul financiar al Băncii Mondiale se reconstruiesc şi două laboratoare regionale din Bălţi şi Cahul.
„Noi toţi suntem consumatori. Vom avea un sistem, care va elimina produsele dăunătoare sănătăţii omului”, a declarat Ghoerghe Gaberi, director general al ANSA.
Proiectul va fi implementat de un consorţiu format din trei state ale Uniunii Europene: Letonia, Lituania şi Suedia. Bugetul total este de 2 milioane de euro.